První bezdrátový pomocník srdce je na světě. Pracovali na něm i čeští lékaři

Mezinárodní vědecký tým představil revoluční systém pro lidi čekající na transplantaci srdce. Kardiochirurgové poprvé zkoušejí bezdrátově dobíjenou srdeční podporu. Na převratné novince pracovali i čeští lékaři.

Čtyřiadvacetiletý Izmajl Tersunov byl sportovec, hodně plaval a boxoval. Ještě loni vážil skoro sto kilo. Pak ale najednou nemohl ani vyjít do schodů. Loni v létě od lékařů slyšel diagnózu: srdeční selhání. Jeho život se náhle smrskl na pobyt v jediném pokoji.

Teď může jít nakupovat, normálně se sprchovat nebo dokonce plavat. Je jedním ze dvou pacientů se systémem, který se jako první na světě nabíjí bezdrátově. Nový přístroj je revoluční. V čem, popisuje profesor Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM: „Srdeční čerpadlo umísťujeme do levé komory, vyvádíme dále záložní konektor za levé ucho. Ten bychom využili, jen kdyby systém selhal. Vnitřní cívku, která přijímá energii, umísťujeme kolem pravé plíce nemocného – a pod kůži implantujeme vnitřní baterii.“ 

Zjednodušeně řečeno: pás, který člověk nosí na hrudi, získává energii z klasické baterie, která se dá kdykoliv normálně nabít; ta se nosí u boku. V tomto pásu je jedna cívka, v těle člověka je implantovaná druhá cívka. Jejich vzájemným působením vzniká procesem zvaným elektromagnetická indukce elektřina, která jednak pohání přímo přístroj u srdce, ale současně i baterii.

Na stejném principu funguje například dálkové nabíjení mobilních telefonů nebo indukční varná deska. V případě srdce musí být samozřejmě výkon mnohem menší, aby nedošlo k poškození citlivé tkáně.

Až doposud pacienty omezoval drát vedoucí z těla. Tato metoda způsobovala komplikace spojené s infekcemi, někdy končily i smrtí. První implantace nového přístroje provedl mezinárodní tým, ve kterém byli i čeští lékaři, v kazašské Astaně.

Život změněný technologií

Pás díky výše popsané baterii musí pacient nosit jenom při nabíjení – bez něj vydrží normálně fungovat až osm hodin v kuse. Když se blíží doba vybití implantované baterie, začnou ho varovat speciální hodinky. „A následně mu začne, tak asi hodinu předtím, než dojde k vybití toho systému, vrnět implantovaný kontroler blízko jeho srdce,“ říká Jiří Malý, zástupce ředitele IKEMu.

Až doposud vždy vedly z těla dráty, které ale představují otevřenou bránu pro bakterie. Nová technologie by mohla pacienty vrátit do běžného života. Srdeční podporu, stejnou jako má Izmajl Tersunov, by podle výrobce mohla mít většina nemocných během deseti let. „Pacient může mít kvalitní život podobný tomu mému nebo vašemu,“ konstatuje výzkumný tým, který za převratnou technologií stojí.