Test nové kosmické lodi Elona Muska proběhne už za měsíc. Když uspěje, nahradí ruské služby

První zkušební let nové kosmické lodě americké společnosti SpaceX Crew Dragon, určené pro přepravu posádky, byl stanoven na 2. března. O dalším posunu termínu informovala na svém webu americká vesmírná agentura NASA. Úspěch by měl zbavit Američany závislosti na Rusku při dopravě posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Loď Crew Dragon, tentokrát ještě bez lidí, vynese na oběžnou dráhu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě raketa Falcon 9. Druhý let, plánovaný nyní podle NASA na červenec, by ale už měl předvést „na ostro“ přepravu amerických astronautů na ISS.

Boeing by měl svou loď ukázat v dubnu

Nyní se musí Spojené státy, pokud jde o dopravu svých astronautů na orbitální komplex, spoléhat na ruské rakety a kosmické lodě Sojuz. Od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 totiž nemají vlastní lodě. V roce 2010 sice NASA zahájila program komerční přepravy posádek, až o čtyři roky později však vybrala pro dopravu astronautů na ISS společnosti Boeing a SpaceX.

Boeing by měl předvést svou loď CTS-100 Starliner také nejprve při testovacím letu bez posádky. Start se původně předpokládal v březnu, ale byl přesunut na duben, zatím bez přesného data. Následný první předváděcí let s přepravou astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici se plánuje na srpen.

Kosmická loď Orion má vedle ISS letět s lidskou posádkou i k Marsu

Kromě toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus připravují pro NASA další kosmickou loď Orion, což má být víceúčelový prostředek pro přepravu posádek (MPCV). Vedle dopravy astronautů na ISS a zpět na Zemi má rovněž létat s posádkami do hlubokého vesmíru. 

Plánuje se, že s ním lidé v budoucnu budou provádět výzkum Měsíce, asteroidů i planety Marsu. První mise s lidskou posádkou se zatím nepředpokládá dříve než v roce 2023.

V současné době přepravují náklad na ISS už dvě soukromé americké společnosti. SpaceX s Dragony a Northrop Grumman s loděmi Cygnus, které tato společnost koupila v polovině roku s firmou Orbital ATK. Zásoby na stanici dopravují i ruské „vesmírné kamiony“ Progress a japonské HTV. V letech 2008 až 2015 na stanici létaly také lodě ATV Evropské kosmické agentury (ESA).