Další krok v boji proti obezitě. Pilulka, která by v budoucnu mohla přeměňovat nezdravý tuk na zdravý

Neomezené pojídání bez nebezpečí vzniku obezity by již brzy mohlo být realitou. Vyplývá to z nové studie, kterou skupina vědců uskutečnila na myších. Podle jejích výsledků by přibývání na váze mohlo zastavit „vypnutí“ jediného genu. Nové zjištění by tak teoreticky mohlo přispět k vývoji léku proti obezitě.

Vánoční období bývá často spojené s přejídáním. Pohled na váhu pak může řadu lidí nemile překvapit. Vidina neomezené konzumace jídla, která nevede k nadměrným kilogramům, by se přitom už v dohledné době mohla stát skutečností. 

Tým vědců z australské Flindersovy univerzity pod vedením Damiena Keatinga totiž zjistil, že vzniku obezity by mohla zabránit inhibice, neboli potlačení činnosti jediného genu – RCAN1.

Právě tento gen autoři během výzkumu myším odebrali a následně hlodavce krmili velmi tučnou potravou. Výsledkem bylo, že dokonce i po dlouhodobém přísunu krmiva s vysokým obsahem tuku hlodavci bez RCAN1 přestali tloustnout.

„Podávali jsme jim několik odlišných jídelníčků, a to po různá časová období – od osmi týdnů až po šest měsíců. V každém případě jsme při nepřítomnosti genu RCAN1 zaznamenali zlepšení zdraví,“ řekl podle Medical Xpress Keating.

Nové zjištění by podle vědců mohlo pomoct v boji se světově rozšířenou obezitou, a snížit tak riziko vzniku řady nemocí, které se s nadměrnými kilogramy pojí.  

„Víme, že se mnoho lidí snaží zhubnout nebo svou váhu kontrolovat, a to z mnoha různých důvodů. Zjištění této studie by mohlo znamenat vývoj pilulky, která by cílila na funkci RCAN1 a mohla by vést k úbytku váhy,“ řekl Keating.   

V lidském těle se nacházejí dva druhy tuku – hnědý a bílý. Zatímco hnědý tuk energii spaluje, bílý ji uchovává a tím přispívá ke vzniku obezity. Podle Keatinga zablokování genu RCAN1 může pomoct přeměňovat „nezdravý“ bílý tuk na ten „zdravý“ hnědý. Právě to by mohlo být pro boj s obezitou klíčové.  

„Vyvinuli jsme již řadu léků, které se zaměřují na bílkoviny tvořící tento gen. V současnosti je testujeme, abychom zjistili, jestli RCAN1 inhibují a zda by mohly představovat možný lék proti obezitě,“ dodal Keating.

Cíleným účinkem tohoto přípravku by mělo být to, že lidské tělo bude uchovávat méně tuku, a to aniž by bylo nutné, aby člověk omezil přísun jídla nebo více cvičil. 

Autoři studie říkají, že jejich zjištění by mohlo otevřít cestu k potenciálně jednoduché léčbě obezity. Nicméně je podle nich nezbytné danou oblast podrobněji prozkoumat a zjistit, jestli by odebrání daného genu vedlo ke stejným výsledkům i u lidí.  

Obezita v Česku ohrožuje téměř pětinu populace

Obezita patří mezi civilizační choroby a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se její výskyt ve světě od roku 1975 téměř ztrojnásobil. V roce 2016 žily na Zemi téměř dvě miliardy dospělých lidí s nadváhou. Z toho víc než 650 milionů trpělo obezitou. Celkem tak v roce 2016 bylo obézních 13 procent světové populace. 

  • Index tělesné hmotnosti (BMI – z anglického body mass index) se vypočítá z hmotnosti člověka v kilogramech vydělené druhou mocninou jeho výšky v metrech. Výsledek v rozpětí od 25 do 30 znamená nadváhu, vyšší než 30 obezitu a nad 40 závažnou obezitu, která člověka ohrožuje na životě.

 V Česku podle ČSÚ ohrožuje obezita 18,5 procenta lidí. Častěji jí přitom trpí muži než ženy. Průměrná hodnota BMI indexu tělesné hmotnosti obyvatel České republiky vloni dosáhla 25,2. To je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy.