Čínský vědec: Po genetické úpravě embryí se narodila dvojčata s odolností proti HIV

Čínský vědec Che Ťien-kchuej tvrdí, že geneticky upravil několik lidských embryí a že se z nich narodila dvojčata. Informovala o tom agentura AP s tím, že tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit. Pokud by se ale tvrzení potvrdilo, šlo by o první geneticky upravené děti. Holčičky LuLu a Nana se podle vědce narodily před několika týdny, uvedl britský deník Daily Mail.

Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řadě dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace a také dalších možných vedlejších účinků.

V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí, ale upravená embrya nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách a pak je zlikvidovali. S genetickým přepisem se provádí též výzkumy u buněk dospělých.

Che Ťien-kchuej, který studoval v USA a nyní působí na univerzitě ve městě Šen-čen, o svém projektu informoval před mezinárodní konferencí, která začíná v úterý v Hongkongu. Tvrdí, že měl k experimentu povolení od čínských úřadů i souhlas zúčastněných partnerských párů. Ty se oficiálně účastnily programu nazvaného „vývoj vakcíny proti AIDS“.

Děti, kterým nehrozí virus HIV

Čínský vědec, který na projektu spolupracoval s americkým vědcem Michaelem Deemem, uvedl, že v rámci léčby neplodnosti provedl umělé oplodnění sedmi párům a z jednoho vzniklo těhotenství. Cílem genetické editace embryí podle něj bylo umožnit HIV pozitivním otcům zplodit děti, u nichž by bylo nižší riziko nákazy tímto virem, který způsobuje nevyléčitelný syndrom získaného selhání imunity, tedy AIDS.

Vědec z Šen-čenu údajně využil takzvanou techniku CRISPR/Cas9, která dovoluje výměnu defektního genu. Zaměřil se přitom na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. V posledních letech totiž vědci zjistili, že mutace CCR5 vede k rezistenci vůči viru HIV či k lepší prognóze po nákaze.

„Cítím silnou zodpovědnost, protože to není jen první dítě, ale také vzor,“ uvedl Che pro agenturu AP. „Společnost se sama rozhodne, co dělat dál – jestli povolí, nebo zakáže takovou vědu,“ dodal. 

Co na to svět? Bojí se vedlejších účinků

Někteří už označili projekt vědce z Šen-čenu za „nezodpovědný“. Argumentují mimo jiné tím, že i kdyby editace CCR5 fungovala perfektně, lidé s „nenormálním“ CCR5 mají zase větší riziko nákazou jinými viry, například virem západonilské horečky, která může být smrtelná.

„Je to neospravedlnitelné… experiment na lidských bytostech, který není morálně ani eticky obhajitelný,“ reagoval pro AP expert na editaci genů Kiran Musunuru z University of Pennsylvania. Souhlasí s ním i Eric Topol, který vede hlavní světové pracoviště v úpravě genů – Scripps Research Translational Institute v Kalifornii.

Už v roce 2015 informoval vědecký časopis Nature o práci čínských vědců, kteří jako první na světě provedli úpravu genomu lidských embryí. Použili ale přitom „neživotaschopná“ embrya.

Kritika výzkumu

Che už se svým výzkumem seznámil řadu předních expertů, ti jsou k jeho práci zatím spíše zdrženliví.

Podle agentury AP se zdá, že genetická úprava není zcela dokončená a že nejméně u jednoho z dvojčat jde o směs buněk s nejrůznějšími změnami. „Skoro to nevypadá jako editace – jako by byly změněné jen některé geny, protože k infekci HIV může i nadále dojít,“ komentoval Cheovy poznámky genetik George Church z Harvardu.

Church i jeho kolega Musunuru zpochybňují také rozhodnutí použít jedno z embryí při pokusu o otěhotnění – čínští vědci věděli předem, že se nepovedlo změnit obě kopie genu. „U tohoto dítěte tedy nedošlo k žádné zlepšené ochraně proti HIV, ale současně ho vystavili neznámým rizikům,“ uvedl Musunuru.

Současně není zatím známé, jestli všichni účastníci experimentu plně chápali všechna rizika a okolnosti pokusu.