U ISS zakotvila Labuť. Dopravila tam přes tři tuny důležitého nákladu i zmrzlinu pro posádku

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podle plánu dorazila americká nákladní loď Cygnus (Labuť) společnosti Northrop Grumman. Dopravila jí přes tři tuny zásob a materiálu. Plavidlo zachytila staniční robotická paže Canadarm 2 necelých jedenáct hodin poté, co se k sousední sekci ISS automaticky připojila ruská nákladní loď Progress.

Přímý přenos přiblížení vesmírného kamionu a jeho zachycení robotickým ramenem Canadarm 2 v 11:28 vysílal na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Zhruba po dvou hodinách posádka ISS s pomocí paže ukotvila Cygnus ke staničnímu modulu Unity:

Jde již o desátý zásobovací let lodi Cygnus (Labuť) pro ISS. Tentokrát na orbitální komplex dopravila více než tři tuny zásob a dalšího materiálu, mimo jiné 3D tiskárnu a zásobu zmrzliny pro posádku.

Parkování až do února

Od vesmírné stanice, která v úterý oslaví dvacáté výročí, se desátá loď Cygnus odpojí příští rok v únoru. Stejně jako devět jejích předchůdců zanikne při průletu atmosférou a její zbytky dopadnou do Tichého oceánu. Ještě před svým zánikem Cygnus před vstupem do atmosféry vypustí na oběžné dráze kolem Země několik miniaturních výzkumných satelitů CubeSat.

V neděli na orbitálním komplexu přistála ruská nákladní loď Progress MS-10. Na oběžnou dráhu dopravila dvě a půl tuny nákladu, včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. V říjnu je měli doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG se museli nouzově vrátit na Zemi. Místo nich mají na stanici zamířit 3. prosince Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques.

Základním kamenem ISS se stal ruský modul Zarja, který byl na oběžnou dráhu kolem Země vynesen 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena.