Přichází nová generace geneticky upravených potravin. Vědci se obávají, že je lidé nepřijmou

Do obchodů míří nová generace potravin, které jsou vyrobené pomocí biotechnologií. Jako první to budou salátové dresinky a mussli tyčinky vyrobené ze sóji geneticky vylepšené tak, aby prospívala lidskému srdci. První takové výrobky by se měly dostat do amerických obchodů začátkem příštího roku.

Potraviny budou výjimečné tím, že budou z plodin s DNA editovanou za konkrétním účelem. Jedná se o jinou technologii, než jsou dnes hojně kritizované geneticky modifikované potraviny. Jde spíše o extrémně rychlé šlechtění, které slibuje lepší kvalitu potravin, jejich větší množství i větší odolnost. A třeba také delší trvanlivost.

Americká národní akademie věd už prohlásila, že editování genů je jedním z průlomů, které jsou potřebné pro lepší výrobu potravin – ta je zapotřebí, aby svět nasytil další miliardy hladových krků, které v dalších desetiletích na planetě přibudou.

Vlády zatím řeší, jak tento druh editace genů schvalovat. Výrobci se spíš ptají, jak zákazníci geneticky editované potraviny přijmou, když se obávají těch geneticky modifikovaných.

„Pokud zákazníci uvidí nějaký konkrétní prospěch, myslím, že tyto produkty přijmou a technologii nebudou moc řešit,“ uvedl Dan Voytas z Minnesotské univerzity, který se podílí na programu genetické editace sóji pro společnost Calyxt Inc. Dokázal geny v plodině změnit tak, aby pozitivně působily na lidské srdce.

Podle Voytase jsou současné změny v genomu rostlin teprve začátkem, v blízké budoucnosti se začne prodávat například pšenice s třikrát větším množstvím vlákniny, nebo taková, která má málo lepku. Pracuje se také na modifikaci hub, aby nehnědly, méně náročných rajčatech, kukuřici, která potřebuje méně vody, nebo rýži, která nepohlcuje znečišťující látky.

Převratné změny se ale týkají také zvířat. Například krávy nebude třeba bolestivě zbavovat rohů, protože jim žádné nevyrostou. A prasata mají být odolná proti některým virům.

Vědci dokonce doufají, že se jim pomocí editace genů podaří zachránit některé druhy rostlin před chorobami, proti nimž dnes není obrany. V USA se uvažuje třeba o genetické editaci citrusů, které na Floridě už deset let ničí nemoc přezdívaná „zelenání“ zavlečená z Asie.

Aby se něco takového podařilo, musí vědci nejprve dokonale popsat genom dané rostliny, potom najít geny zodpovědné za nemoc (nebo jinou vlastnost) a pak je upravit.

Jaký je rozdíl mezi genetickou modifikací a editací?

Popsat srozumitelně rozdíl mezi těmito dvěma postupy může být klíčové pro to, aby se podařilo geneticky editovaným potravinám prorazit. V čem tedy spočívá? Zemědělci manipulovali geneticky rostlinami i zvířaty od pradávna – tím, že je cíleně šlechtili, aby zdůraznili některé vlastnosti. Tento klasický postup používaný tisíce let je ale časově náročný a také s sebou přináší spoustu nevýhod.

Typickým příkladem jsou dnešní rajčata. Ta byla dříve droboučká, velká asi jako hrášek. Jejich první šlechtitelé ale vybírali vždy ta největší, takže za generace rajčata dorostla do velikosti jablek. Jenže to jim současně ubralo některé živiny a především je to učinilo zranitelnějšími různými chorobami.

Geneticky modifikované organismy, které známe také pod zkratkou GMO, jsou rostliny nebo zvířata, jejichž DNA byla vylepšena o geny jiného organismu, jsou tedy „transgenická“. Nejznámějším (a také nejčastěji pěstovaným) příkladem jsou kukuřice a sója, které jsou vylepšené o geny bakterií – získávají díky tomu lepší odolnost jak vůči chorobám a škůdcům, tak i proti herbicidům.

Vědci se dlouhodobě shodují, že GMO jsou zcela bezpečné, spousta lidí je vůči nim skeptická. Objevují se také obavy, že by se jejich odolnost proti herbicidům mohla přenést právě na plevele, proti nimž tyto látky vznikly. To se odráží na jejich nepopularitě mezi spotřebiteli.

Jenže před několika lety vznikly genetické editační nástroje – nejznámějším je CRISPR, ale existuje jich víc, například TALENs. Ty umožňují mnohem přesnější úpravu genetického kódu, dnes už dokonce tak, že se jimi dají přepisovat konkrétní písmena toho kódu. A právě díky nim už není potřeba, aby se musela kombinovat DNA více druhů organismů. Tato technologie umožňuje také vkládat geny, ale většina produktů dnes vzniká tak, že se pomocí CRISPRu jen vypne některý z genů.

Přesně tak vznikala výše popsaná geneticky modifikovaná sója. Voytasův tým v ní deaktivoval dva geny, čímž vznikl olej bez srdci škodících trans-mastných kyselin a s vlastnostmi připomínajícími olivový olej, ale bez jeho typické chuti.

Podobné je to s krávami bez rohů. Dnes nejrozšířenějším plemenem krav je holštýnský skot, který je prošlechtěný na vysokou mléčnou užitkovost. Pro bezpečnost se dnes už telatům rohy odstraňují různými vždy bolestivými metodami. Společnost Recombinetics Inc. ale dokázala jejich geny zkombinovat s geny bezrohých krav aberdeensko-anguského skotu. Podle genetiků se jedná vlastně o jakési velmi přesné křížení, které ale nemůže nikdy úplně nahradit klasické křížení.

Pravidla nejsou jasná

Podle amerického ministerstva zemědělství není potřeba žádných dalších pravidel nebo zákonů, které by se týkaly rostlin nebo zvířat, jež mohou vznikat tradičním křížením. Díky tomu může vzniknout přes dvacet druhů geneticky editovaných rostlin.

Problém je v tom, že jiná americká agentura Food and Drug Administration už roku 2017 vydala velmi přísná a značně omezující pravidla pro genetickou editaci. Jsou srovnatelná například s omezeními, jež se týkají zavádění nových léčiv. Podobně je na tom také evropské zákonodárství: od loňského roku platí, že pravidla týkající se GMO budou platit také pro geneticky editované plodiny.

Spojené státy a dalších dvanáct zemí světa jsou ale rozhodnuté prosadit u Světové obchodní organizace, aby po celém světě platila pro geneticky editované potraviny stejná pravidla.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře

Španělská policie od čtvrtka prověřuje laboratoř v Katalánsku. Cílem vyšetřování je objasnit, jestli za vznikem ohnisek afrického moru prasat, který v regionu zabil přinejmenším 26 divočáků, nestojí právě toto pracoviště nebo jiná z pěti laboratoří v této oblasti, které s virem pracují.
19. 12. 2025

Lyžování na ledovci se stane vzpomínkou. V Alpách jich mohou zbýt tři procenta

Horské ledovce hrají mimořádně důležitou roli. Ovlivňují lokální i globální klimatické systémy, zásobují řeky vodou, formují krajinu a mají i kulturní a estetický význam pro místní komunity. V neposlední řadě je důležitý také jejich turistický potenciál. Nová vědecká studie však ukazuje, že jejich zánik se zrychluje a většina z nich zmizí už během tohoto století.
19. 12. 2025

Bez pravdy, gulagů a naděje. Nový ruský slovník je nástrojem politické moci

Nový výkladový slovník státního jazyka, který letos vydalo Rusko, využívá jazyk jako politický nástroj moci. Zcela v něm například chybí pojmy jako pravda, gulag nebo stalinismus. Podle Jany Kockové ze Slovanského ústavu Akademie věd je dokument závazný pro státní orgány, úředníky i učitele a může mít konkrétní společenské i právní důsledky.
18. 12. 2025

Do Evropy se vrátila lepra, případy hlásí Rumunsko a Chorvatsko

V polovině prosince oznámil rumunský ministr zdravotnictví Alexandru Rogobete, že se v zemi dva lidé nakazili leprou. Jde o první potvrzené případy lepry v Rumunsku za více než čtyřicet let. Obě nakažené ženy pracovaly v lázních ve městě Kluž jako masérky. Další dva lidé čekají na výsledky testů. Úřady lázně, kde se nemoc objevila, uzavřely. Jeden případ zaznamenalo i Chorvatsko. Lepra není výrazně nakažlivá a valná většina lidí je proti ní imunní.
18. 12. 2025

Novým šéfem NASA se stal Jared Isaacman

Americký Senát ve středu potvrdil miliardáře a soukromého astronauta Jareda Isaacmana jako nového šéfa Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), píše agentura Reuters. Isaacman se tak stal patnáctým šéfem úřadu. V republikány ovládaném Senátu pro něj hlasovalo 67 senátorů, proti jich bylo 30.
17. 12. 2025

Podvodníci okradli děti s rakovinou o desítky milionů, které na ně vybrali

Mezinárodní skupina podvodníků roky okrádala rodiny s dětmi, které trpí rakovinou. Pomocí emotivních videí na YouTube poptávala peníze, které si pak ale nechala. Zneužívání dětí a rodin odhalilo rozsáhlé dvouleté vyšetřování stanice BBC. Riziko, že člověk přispěje na podvodné sbírky, lze snížit následováním jednoduchých zásad.
17. 12. 2025
Doporučujeme

Glumův efekt poškozuje vědu a hlavně doktorandy, naznačila studie

Vědci si příliš hromadí znalosti i výzkumná témata pro sebe, tvrdí nový výzkum, který fenomén nazval Glumův efekt, podle postavy z knihy Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Glum si žárlivě střežil Prsten podobně, jako si dnes významná část vědců sobecky hlídá „svoje témata“. Poškozuje to zejména doktorandy, ale také celou vědu, protože tak v laboratořích a výzkumných ústavech vzniká toxická atmosféra, naznačuje studie, která ale má metodologické nedostatky.
17. 12. 2025

Británie se vrací k programu Erasmus

Británie a Evropská unie se ve středu dohodly, že britským studentům umožní opětovné zapojení do oblíbeného studentského výměnného programu Erasmus+. Jde o malý, ale symbolický signál zlepšení vztahů mezi Spojeným královstvím a EU po brexitu, napsala agentura Reuters.
17. 12. 2025
Načítání...