Sonda Curiosity si na Marsu pořídila parádní selfie

Sonda Curiosity zásobuje lidstvo snímky i daty z Marsu už šest let. Na začátku září poslala na Zem i populární „selfie“, když namířila objektiv sama na sebe v oblasti pojmenované Vera Rubin Ridge. Snímek teď zveřejnila agentura NASA.

Pořízená fotografie je nejen krásná, ale současně ukazuje, proč je výzkum této pojízdné sondy tak důležitý. Ukazuje nám totiž spoustu náznaků, jestli na Marsu mohl v minulosti existovat život – a kdyby ano, tak jakou mohl mít podobu.

Tenká vrstva rudého prachu na vozidle je důsledkem masivní letní bouře – její pozůstatky jsou na fotografii ještě vidět jako temný stín na obloze. Stejná bouře, která je vidět na pozadí snímku, zasáhla i sondu Opportunity, což je starší sourozenec Curiosity. Prach a písek této bouře zakryly solární panely vozítka a to od 10. června mlčí. Vědci stále doufají, že se ještě ozve, jakmile bouře odezní úplně, stejně oprávněné jsou ale i obavy, že je ztracené navždy.

Tunové vozítko Curiosity veze množství vědeckých přístrojů, pomocí nichž má zjistit, zda v minulosti nebo přítomnosti existovaly na Marsu podmínky pro mikrobiální život. Na snímku právě jeden z nich používá – vrtá do povrchu, aby odebralo další vzorek. Curiosity nemá na rozdíl od Opportunity s bouří žádný problém – není totiž poháněná sluneční energií, ale má generátor využívající přirozeného rozpadu plutonia 238.

Místo, které teď zkoumá, je pro vědce „vzrušující“. Ashwin Vasavada, který projekt Curiosity řídí, uvedl, že zatím sonda na Marsu nenarazila na místo, které by bylo natolik rozmanité barevně i tvarově. „Někde je to viditelné pouhým okem, ale ještě víc se ukáže, když přepneme do jiného spektra,“ uvedl.

Je tam život?

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) předpokládá, že se důkazy o mimozemském životě na rudé planetě najdou do 20 let. Podle vědkyně Ellen Stofanové ale půjde o mikroby, nikoli o „zelené mužíčky“. „Silné indicie o tom budeme mít podle mého názoru v příštím desetiletí a definitivní důkazy v nejbližších deseti až dvaceti letech,“ řekla Stofanová už roku 2015 na vědecké konferenci ve Washingtonu.

„Víme, kam se máme dívat, víme, jak se máme dívat, a ve většině případů na to máme i technologie,“ tvrdí vědkyně. Upozornila ale, že nepůjde o mimozemšťany. „Nehovoříme tu o malých zelených mužíčcích. Hovoříme o mikrobech,“ zdůraznila Stofanová.