Týden ve vědě: Od váhy na Mléčnou dráhu po matku všech bouří na Marsu

Co důležitého se stalo v polovině června v české i světové vědě? Redakce ČT24 přináší pravidelný souhrn hlavních událostí. Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který uvidíte v neděli v 18:30 na ČT24.

Astronomové zvážili Mléčnou dráhu. Má hmotnost 960 miliard Sluncí

Mléčná dráha má hmotnost 960 miliard Sluncí, tvrdí vědci z Arizonské univerzity v Tucsonu. Zhruba 85 procent hmotnosti přitom tvoří takzvaná temná hmota, upozornil tým v čele s astronomem Ektou Patelem v odborném časopise The Astrophysical Journal.

Astronomové galaxii „zvážili“ pomocí nové metody. Patel a jeho kolegové změřili takzvaný moment hybnosti u devíti ze zhruba 50 satelitních galaxií naší Mléčné dráhy. Hybný moment je v tomto případě součin vzdálenosti a rychlosti té které galaxie na dráze kolem Mléčné dráhy. Svá měření experti spojili s obsáhlým počítačovým modelem. Tak mohli poměrně přesně určit gravitační sílu, a tím i hmotnost naší mateřské galaxie. 

„Čínské děti jsou bezduché a omezené.“ Einstein se projevoval jako rasista, ukázaly jeho deníky

Světoznámý fyzik Albert Einstein ve svých soukromých denících z cest po Blízkém východě a Asii neskrýval rasistické a xenofobní názory. Obzvlášť nevybíravě se přitom vyjadřoval o Číňanech. Zápisky nicméně pocházejí z doby před druhou světovou válkou, tedy než se Einstein stal humanistou, který rasismus a nespravedlnost odsuzoval, napsal zpravodajský server BBC.

Inkové uměli operovat lebky lépe než západní lékaři v 19. století

Když vědci zkoumali úspěšnost trepanací v Incké říši, ukázalo se, že byla nečekaně vysoká. V době, kdy Peru vládli Inkové, se pohybovala kolem 80 procent, přitom západní chirurgie měla o čtyři století později (tedy za americké občanské války) úspěšnost jen 50 procent.

Podle autorů této práce začaly trepanace původně jako léčba poranění hlavy – například po bitvách. Poté, co člověk utrpěl takto traumatické zranění, operace mu vyčistila kousky kostí z hlavy a současně ulevila otokům na mozku, které v takových situacích často vznikají. Zajímavé ale je, že mnoho lebek z tohoto období nemá žádné stopy po poranění hlavy. Je tedy pravděpodobné, že trepanace měly i jiný účel, možná rituální nebo náboženský, případně se používaly třeba na léčbu duševních poruch, které se fyzicky vůbec neprojevovaly. Trepanované lebky se nacházejí po celém světě, ale právě v Peru se jich dochovalo díky suchému klimatu nejvíce – v řádu stovek.

Čeští samci strnadů zpívají v různých nářečích, ukázali vědci

Zpěv strnada obecného má různé varianty, které pozorní posluchači mohou rozeznat sluchem. Několikaletý výzkum, který vědci s pomocí veřejnosti zahájili v roce 2011, ukázal, že na území Česka je více než sedm ptačích nářečí tohoto druhu. Důvod, proč samci z různých míst zpívají odlišně, vědci neznají. Patrně v něm hrají roli preference samic. Výsledky výzkumu nyní představila Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.

Záhadné vesmírné záření má nečekaný původ: Pochází z miniaturních diamantů

Odborný název pro tento fenomén je „anomální mikrovlnné emise“. Jedná se o signál, který přichází z některých vesmírných molekulárních mračen. Tento signál je pozorován od poloviny 90. let 20. století. Až donedávna byl ale naprostou záhadou.

Nový výzkum zveřejněný v odborném časopise Nature Astronomy naznačuje, že zdrojem těchto signálů jsou oblaka nanodiamantů u mladých hvězd, které jsou obklopené protoplanetárními disky, z nichž se za miliony let začnou tvořit planety.

Led v Antarktidě taje rekordně rychle. Zvedá to hladiny oceánů, potvrzují vědci

Čtyřiaosmdesát vědců, kteří na studii spolupracovali, vypočítalo, že do roku 2012 na kontinentu rozkládajícím se kolem jižního pólu ročně ubývalo asi 84 miliard tun ledu. Od toho roku roztálo ročně 241 miliard tun ledu, což znamená, že se v posledních pěti letech rychlost tání téměř ztrojnásobila.

Autoři studie konstatují, že tyto poznatky vylučují další pochyby o rychlosti tání antarktického ledu i o tom, že to může ohrozit stovky milionů lidí žijících v pobřežních oblastech.

„Považujeme tyto výsledky za alarmující a za pokyn k tomu, abychom jednali a oteplování planety zpomalili,“ řekl Eric Rignot, který se zabývá studiem ledovců a pólů 20 let.

Houstone, Opportunity má problém. Robota za deset miliard ohrožuje matka všech marsovských bouří

Vědci americké vesmírné agentury NASA se zatím bezúspěšně pokusili navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity, které na Marsu pracuje už téměř 15 let. Předpokládají, že se samo přepnulo do úsporného režimu kvůli nedostatku energie, který způsobila nynější velká písečná bouře na rudé planetě. NASA o tom informovala na svém webu.

Energie v bateriích zřejmě poklesla pod 24 voltů, a Opportunity proto přešlo do stavu, kdy se vypnou všechny subsystémy kromě hodin. Ty jsou naprogramovány na probuzení počítače, který může prověřit úroveň energie. Pokud zjistí, že baterie ve vozítku nejsou dostatečně nabité, vrátí se do „spánkového“ režimu.