Malajských tygrů zbývá v přírodě jen 300. Dvě mláďata budou k vidění v Praze

Dvě mláďata kriticky ohroženého tygra malajského, která se v Zoo Praha narodila před šesti týdny, se poprvé představila médiím a od čtvrtka je uvidí i návštěvníci.

Mládě tygra malajského
Zdroj: Ondřej Kroutil, Zoo Praha

Malajská tygřata – sameček a samička – se narodila v pražské zoo 3. října 2017. Samička byla od počátku menší a měla také zdravotní obtíže. Naštěstí ty během následujících pár dnů po léčbě antibiotiky odezněly.

„Banya brzo po porodu přenesla svá mláďata z porodního boxu do expozice a na přítomnost lidí reagovala nervózně. Proto jsme část pavilonu uzavřeli a návštěvníci tak tygřata mohou vidět teprve nyní,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

„Odchov tohoto poddruhu tygra je velmi složitý, naposledy se v Evropě podařil před čtyřmi roky v Halle. V přírodě přitom přežívají už jenom poslední dvě až čtyři stovky tygrů malajských,“ dodal Bobek.

Od čtvrtka budou moci návštěvníci v Zoo Praha vidět dvě mláďata tygra malajského
Zdroj: Ondřej Kroutil, Zoo Praha

Obě mláďata byla v polovině listopadu také znovu zvážena. Větší sameček má hmotnost 5,16 kilogramu a samička 3,78 kilogramu. „Sklon růstové křivky obou mláďat odpovídá zahraničním údajům. Sameček je kopíruje téměř přesně a samička je stále drobnější, ta zatím ztrátu nedohnala,“ říká kurátor savců Pavel Brandl.

Obě tygřata již vidí a batolí se po expozici. Jedenáctiletá matka koťat Banya se o své potomky vzorně stará a pravidelně je kojí. Přesto se tygřata začínají projevovat jako pořádné šelmy. Už je láká maso. Přestože nemají ještě zuby, už jej alespoň olizují.

Veřejnost osud mláďat sledovala bedlivě od prvních chvil, co přišla na svět, a od čtvrtka, kdy se otevře Pavilon šelem a plazů, je budou moci návštěvníci vidět i s matkou v expozici. Jména mláďat vyberou chovatelé.

Tygr malajský vymírá

Jak napovídá jeho jméno, žije tento poddruh tygra na Malajském poloostrově, především v jeho jižní části. Jde o kriticky ohroženou šelmu, ve volné přírodě už žije jen poslednch asi 300 zvířat.

Jde o menší druh tygra, měří maximálně 280 centimetrů a váží do 170 kilogramů, samice jsou menší. Přesto si troufá na značně velkou kořist, základ jeho stravy sice tvoří prasata, různé druhy jelenů, existují však i doklady o tom, že si troufnou na mláďata slonů nebo nosorožců.

Původně tito tygři žili po celé Malajsii, vyskytovali se i v jižních částech Thajska a dokonce i v Singapuru. Během dvacátého století se ale jejich území zmenšovalo, s výjimkou Malajsie už dnes ve volné přírodě jinde nežijí.

Dříve býval hojně loven, jednak proto, že představoval nebezpečí pro stáda dobytka, ale také se z jeho kostí vyráběla léčiva pro tradiční medicínu. V současnosti je již jeho lov přísně zakázán, ale vymírá i nadále: nejvíce ho ohrožuje úbytek jeho přirozeného životního prostředí.