Ze Země na ISS za tři hodiny. Rusko chce zrychlit dopravu „kamionu“ do vesmíru

Ruská raketová korporace RKK Eněrgija pracuje na možnosti zkrátit na polovinu dobu letu pilotovaných lodí Sojuz MS ze Země na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na vedoucí činitele této firmy.

Dříve ruské kosmické lodě cestovaly k orbitálnímu komplexu dva dny, nyní potřebují jen šest hodin, během nichž čtyřikrát obletí Zemi. Generální ředitel společnosti RKK Eněrgija Vladimir Solncev už v květnu prozradil, že specialisté pracují na tříhodinovém schématu se dvěma oblety planety.

Minulý týden nejmenovaný představitel ruské kosmické agentury Roskosmos pro TASS uvedl, že agentura se bude možností použít toto schéma pro pilotované lety lodí Sojuz MS na ISS zabývat až po jeho prověření na nákladních lodích Progress MS.

První dáma vesmíru slaví 80. narozeniny, k jubileu jí popřál i prezident Putin (zdroj: ČT24)

„Po dokončení schématu se dvěma oblety na nákladních lodích Progress MS bude provedena analýza a úprava dokumentace. Teprve po dokončení této práce se bude zvažovat možné použití tohoto schématu pro lety pilotovaných lodí Sojuz k ISS,“ sdělil zdroj agentury TASS.

Podle informací agentury by první tříhodinový let měl provést „vesmírný kamion“ Progress MS-07, jehož start z Bajkonuru je plánován na 12. října. Půjde o test experimentální dráhy letu.