Antarktida: zelený, nikoliv bílý světadíl. Klimatická změna přebarvuje kontinent

Antarktida mění barvy, upozorňují klimatologové. Stále rychleji přibývající mech ji přebarvuje.

Vědci, kteří zkoumali růst mechu na nejjižnějším kontinentu naší planety, soudí, že v posledních 50 letech ho výrazně přibylo. Jako hlavní zdroj změny vidí globální změnu klimatu.
Jak se antarktický led rozpouští, uvolňuje se z něj více vody – a ta (plus delší období teplého počasí) představuje základní zdroj pro rychlejší růst mechu.

„Zvyšující se teploty měly na mech rostoucí v této oblasti dramatický dopad,“ uvedl Matthew Amersbury, expert na klimatické změny z University of Exeter. „Pokud tento trend bude v budoucnosti pokračovat, Antarktida se stane mnohem zelenějším místem.“

Mechy obecně rostou značně pomalu, v tak neúrodné oblasti, jakou je Antarktida, je jejich růst ještě mnohem pomalejší. Zato se zde díky nízkým teplotám ani nerozkládají, takže vědcům poskytují skvělý zdroj informací o jejich minulosti.

Vědecký tým, který zveřejnil výsledky svého výzkumu v odborném časopise Current Biology, popsal, že až do doby před asi 50 lety rostly dominantní druhy mechu rychlostí asi milimetr ročně – od té doby se však rychlost růstu zvýšila asi na trojnásobek.

Změníme podobu Antarktidy?

Vědci nejsou schopni jednoznačně říci, zda je mezi oteplováním a rychlostí růstu mechu opravdu nějaká souvislost, spolehlivá data o teplotách v Antarktidě totiž pocházejí až z doby kolem poloviny dvacátého století. Jde však o vysvětlení nejvíce logické a současně ho naznačuje několik dalších faktů – například zvýšená mikrobiální aktivita a akumulace izotopů uhlíku.

Autoři práce upozorňují, že další oteplování by mohlo rychle změnit podobu kontinentu; šíření mechu by zřejmě mělo zásadní dopad na vlastnosti tohoto po miliony let izolovaného ekosystému. Změny by zde mohly probíhat podobně jako v Arktidě.