Předpisy jsme dodrželi, brání se firma provozující skládku Celio. Unikají z ní nebezpečné látky

Firma Purum Kraft, pod kterou patří skládka Celio u Litvínova na Mostecku, neshledala pochybení ve skladování nebezpečných odpadů. Postupuje v souladu se schválenými dokumenty, uvedla v úterý v tiskové zprávě mluvčí firmy Klára Kobzová. O omezení skládky minulý týden kvůli skladování nebezpečných odpadů rozhodla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle provozovatele jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.

„Konstatujeme, že po celou dobu postupujeme zcela v souladu se schváleným realizačním projektem dotčenými orgány státní správy a samosprávy, kterými jsou ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, supervizní organizace a nabyvatel Unipetrol. Realizace zakázky probíhá v naprostém souladu s integrovaným povolením a provozními řády,“ uvedla v prohlášení Kobzová.

V posledních dvou letech podle ní k zakázce proběhlo několik řádných kontrol, při kterých nebyly shledány žádné závady. Doplnila, že „vzhledem ke složitosti celé problematiky a celé aktuálně vytvořené kauzy“ se uskuteční 24. srpna tisková konference.

Podle inspektorů na skládce uniká vysoce hořlavý styren

Česká inspekce životního prostředí o omezení rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na okolí kvůli nesprávnému skladování látky styren v sudech. Jeho nebezpečnost spočívá ve vysoké hořlavosti. O omezení rozhodl také krajský úřad. Firma má snížit riziko vzniku požáru na skládce komunálního odpadu, která je v těsné blízkosti skládky nebezpečného odpadu. Nálezem sudů s nebezpečným odpadem se začala zabývat i policie.

Inspektoři provedli na konci července neohlášenou kontrolu. „Objevili jsme na hraně navážky o délce minimálně sedmdesát metrů několik řad těchto sudů s látkou nebezpečnou, minimálně dvě až tři vrstvy. Právě při tom nebezpečí hrozí, právě i z té látky, která už uniká z některých sudů. Pokuta může dosahovat až deset milionů korun,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Ovečko. ČIŽP předpokládá, že provozovatel umisťoval sudy v několika řadách a zároveň vrstvách na sobě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Inspekce zjistila, že na skládku u Litvínova bylo přijato od září 2019 do června 2020 značné množství těchto nebezpečných odpadů, v řádu jednotek tisíců tun. „Přijaté odpady však měly být podrobeny úpravě a následovat měla termická likvidace ve zcela jiném zařízení, mimo areál společnosti Celio,“ řekl už dřív mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Inspekce tak kvůli závažnému porušení provozního řádu a nebezpečí závažného nepříznivého dopadu na životní prostředí rozhodla o omezení provozu skládky a o nezbytných opatřeních, která mají zajistit bezpečnost provozu a omezit příjem odpadů na tuto skládku.

Na skládce Celio hořelo v minulosti několikrát. Loni v květnu zasahovali hasiči u požáru jedné z hal. V roce 2018 škoda po požáru dosáhla sto milionů korun. Pokutu od inspekce dostal provozovatel v roce 2019 za to, že nepřekryl nebezpečný azbest a překročil kapacitu překladiště.