Kvůli dotaci na opravu mosteckého hotelu Cascade navrhla policie obžalobu deseti lidí

Policie navrhla obžalovat deset lidí v souvislosti s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Případ se týká projektu rekonstrukce a modernizace mosteckého hotelu, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle dřívějších informací jde o hotel Cascade.

Dotace z ROP NUTS II Severozápad měla sloužit k přestavbě hotelové kuchyně i ubytovacích prostor. „Stíháni jsou zástupci žadatele o dotaci na projekt, zástupci společnosti zpracovávající žádost o dotaci, tehdejší pracovníci úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem, architekt zpracovávající projektovou dokumentaci k žádosti o dotaci a regionální podnikatel ve stavebnictví,“ popsal Ibehej. Kriminalisté označili obviněné za členy organizované skupiny.

Policie tvrdí, že uchazeč o dotaci podal žádost týkající se rekonstrukce tří pater hotelu, přičemž věděl, že v jednom z pater se už uskutečnily stavební práce. „Z tohoto důvodu nesplnil podmínky pro poskytnutí dotace, která mu proto dle pravidel operačního programu neměla být poskytnuta. Dotace však byla na základě společného koordinovaného jednání všech členů organizované skupiny schválena,“ uvedl mluvčí.

Doplnil, že částka zhruba 15,7 milionu korun nebyla vyplacena. Stíhaní lidé čelí obvinění z podvodu, poškození finančních zájmů Evropské unie, zneužití pravomoci úřední osoby či ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Všichni jsou na svobodě. O podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Podle výpovědi měli projekt ovlivňovat podnikatelé a krajští politici

O případu hotelu Cascade vypovídal u soudu později odsouzený ředitel úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Kušnierz, který tvrdil, že existovaly „zájmové projekty“ ovlivňované s vědomím politiků z Ústeckého i Karlovarského kraje. Na to, aby byl projekt mosteckého hotelu úspěšný, podle něj naléhali podnikatelé Michal Petřík ze společnosti Ropro a Vladimír Repáč ze společnosti Herkul.

Kauza hotelu je vedlejší linií rozsáhlého případu údajných machinací v ROP Severozápad, kterým se začne ústecký krajský soud zabývat 7. září. Obžalováno je 27 politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun. Kušnierz má postavení spolupracujícího obviněného.