TÉMA

ZOH

Sportu chybí dlouhodobá strategie a nastavení priorit, vysvětluje Neusser slabý olympijský zisk

Olympiáda v Pekingu skončila pro Česko dvěma medailemi. Podle předsedy Filipa Neussera Národní sportovní agentury to není úspěch. Chybu vidí především v nízké a dlouhodobě nejisté podpoře státu a v tom, že se stát musí více zaměřit právě na ty sporty, kde je na medailový úspěch šance. Byl hostem Interview ČT24.
22. 2. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Putin a Si Ťin-pching se vzájemně podpořili. Nelíbí se jim kroky Západu a bojkot olympiády

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v telefonátu navzájem podpořili v zahraničněpolitických otázkách. Oba podle Kremlu negativně ohodnotili vznik bezpečnostních paktů, v nichž figurují Spojené státy. Podle čínského prezidenta se „jisté síly“ pod rouškou demokracie vměšují do vnitřních záležitostí obou zemí a pošlapávají mezinárodní právo.
15. 12. 2021|

Francie chce bojkot pekingské olympiády koordinovat se zbytkem EU. Čína varovala USA

Francie chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že o případném českém bojkotu rozhodne celá vláda. V pondělí oznámily takový krok Spojené státy, Čína je varovala, že uplatní blíže nespecifikovaná „rezolutní opatření“ a Washington za „své chyby zaplatí“.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 16:25|