TÉMA

Zlatnictví

Závišův kříž, jednu z nejcennějších zlatnických památek v Česku, doplní haptický model

Závišův kříž, který bude v létě opět vystavený ve vyšebrodském klášteře, doplní jeho haptický model. Vytvořil jej výtvarník Jaroslav Svoboda. Model bude sloužit nevidomým nebo návštěvníkům s poruchou zraku. Kříž je po korunovačních klenotech a relikviáři svatého Maura třetí nejcennější zlatnickou památkou v Česku.
5. 3. 2024|

Soud zprostil dva muže obžaloby z loupeže v klenotnictví, v minulosti je potrestal vězením

Zlínský krajský soud zprostil Miloše Zezulu a Martina Skalického obžaloby z loupeže v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V minulosti je za ni odsoudil k osmi a pěti letům vězení, část trestů si oba odpykali. Letos v únoru však Ústavní soud vyhověl jejich stížnostem. Krajský soud následně rozhodl o jejich propuštění na svobodu a musel případ opět otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele věrohodně identifikovat. Oba muži vinu popřeli.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 12:08|

Lupiči ujeli na koloběžce. Škoda v pražském zlatnictví dosahuje dvaceti milionů

Na zhruba dvacet milionů korun byla předběžně vyčíslena škoda po sobotní loupeži luxusních hodinek v Praze. Trojice ozbrojených pachatelů si odnesla asi pětasedmdesát hodinek. Uvedl to mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Policisté po lupičích stále pátrají a prosí o pomoc při hledání zločinců i veřejnost.
16. 1. 2022|