TÉMA

Vysídlení Němců z Československa

Starostka Heřmánkovic slíbila úpravu části německého hřbitova, z níž nechala odstranit náhrobky

Hejtmanství v Hradci Králové podmínečně odložilo pokutu pro obec Heřmánkovice na Broumovsku. Starostka nechala vloni v létě zlikvidovat část hřbitova německých starousedlíků. Pro letošek ale slíbila důstojnou úpravu. Pokud k ní nedojde, úřad obci pokutu ve výši až sto tisíc korun vyměří.
19. 1. 2024|

Detektivka Sudetenland pátrá, jaké by bylo Československo bez odsunu Němců

Jak by vypadalo Československo po sametové revoluci, kdyby nedošlo k odsunu Němců? Náhled do světa, ve kterém se historie odehrála jinak, nabízí detektivní román Sudetenland. Jeden z bestsellerů posledních týdnů napsal Leoš Kyša, známý také pod pseudonymem František Kotleta.
22. 11. 2023|

Na hřbitově v Heřmánkovicích uctili památku německých starousedlíků

Na hřbitově v Heřmánkovicích na Broumovsku uspořádaly občanské aktivistky pietní shromáždění na památku německých starousedlíků. Padesátku hrobů sudetských Němců odtamtud nechala odstranit starostka Jana Králová. Uvedla, že chtěla hřbitov upravit a odklidit poškozené a nebezpečné rozvaliny hrobů.
6. 8. 2023|

Fiala se jako první český premiér zúčastnil zasedání bavorské vlády

Bavorsko s Českem i přes složitou historii pojí úzké přátelství, sdělil na výjezdním zasedání bavorské vlády v Řezně bavorský premiér Markus Söder svému českému kolegovi Petru Fialovi (ODS). Ten se jako první český předseda vlády spolu s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) zúčastnil jednání bavorského kabinetu. Söder na tiskové konferenci po jednání s Fialou řekl, že Bavorsko kvůli migrantům nepožaduje obnovení hraničních kontrol s Českem. Také prohlásil, že odstavení posledních tří německých jaderných elektráren byla chyba.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 19:03|

Brněnské muzeum vystavuje zub dravého dinosaura a další vzácné nálezy

Jediný zub dravého dinosaura nalezený na území České republiky vystavuje Moravské zemské muzeum v Brně. Pochází z bývalého lomu na Švédských šancích v Brně. Jde o nejvýznamnější exponát výstavy věnované Antonu Rzehakovi, všestrannému vědci, který v Brně působil na přelomu 19. a 20. století. Některé fosilie si veřejnost prohlédne poprvé.
27. 4. 2023|