Fiala se jako první český premiér zúčastnil zasedání bavorské vlády

Bavorsko s Českem i přes složitou historii pojí úzké přátelství, sdělil na výjezdním zasedání bavorské vlády v Řezně bavorský premiér Markus Söder svému českému kolegovi Petru Fialovi (ODS). Ten se jako první český předseda vlády spolu s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) zúčastnil jednání bavorského kabinetu. Söder na tiskové konferenci po jednání s Fialou řekl, že Bavorsko kvůli migrantům nepožaduje obnovení hraničních kontrol s Českem. Také prohlásil, že odstavení posledních tří německých jaderných elektráren byla chyba.

„Bavorsko s Českem pojí úzké přátelství,“ řekl Söder, který vzájemné vazby s ohledem na složitou historii označil za obdivuhodné. Připomenul, že vztahy mezi oběma zeměmi v minulosti narušily nacistický režim v Německu a následný odsun sudetských Němců z tehdejšího Československa po konci druhé světové války.

Söder řekl, že obyvatele Česka a Bavorska spojuje kuchyně, podobná mentalita a také kultura. A právě úterní slavnostní zahájení bavorsko-české zemské výstavy nazvané „Baroko! Bavorsko a Čechy“ v řezenském Domě bavorských dějin se stalo příležitostí pro setkání Fialy se Söderem a pro výjezdní zasedání bavorské vlády v Řezně, na které byl český premiér pozván. „Je pro mě velká čest, že jste dnes (v úterý, pozn. red.) tady,“ řekl Söder Fialovi.

Ještě před dopoledním zasedáním bavorské vlády měl Fiala příležitost ke krátkému bilaterálnímu jednání se Söderem. Podle zpravodaje ČT Pavla Poláka jsou hlavními tématy ekonomické vztahy, doprava, ale i kulturní spolupráce. Fiala po jednání prohlásil, že zástupce české vlády se zúčastní nadcházejícího sjezdu sudetských Němců na konci května v Řezně. Účast je podle něj znamením, že Češi a Němci hledí do budoucnosti.

Martin Baxa o Fialově návštěvě v Bavorsku (zdroj: ČT24)

Obnovení hraničních kontrol Bavoři nechtějí

Odpoledne na tiskové konferenci Söder předeslal, že Bavorsko kvůli migrantům nepožaduje obnovení hraničních kontrol s Českou republikou. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že Praha si kvalitně chrání své hranice. Obnovení kontrol s Českem a také s Polskem naopak požadují německé spolkové země Sasko a Braniborsko. Bavorsko provádí v pohraničí skryté kontroly, které se prý ukazují jako úspěšnější než ty stacionární. „Doporučuji i ostatním spolkovým zemím provádět to samé,“ řekl Söder.

Řeč přišla i na jadernou energetiku. Německo v polovině dubna odstavilo své poslední tři jaderné elektrárny, což Söder za současné situace považuje za chybu. „Vypnout nyní jaderné elektrárny byla chyba,“ řekl. V posledních dnech hovořil o tom, že Bavorsko by mohlo v jaderné energetice pokračovat. V úterý ale zmínil, že budoucnost by mohla být v nukleární fúzi, po které nezůstává radioaktivní odpad.

Pavel Polák hovořil o návštěvě premiéra Fialy v Německu (zdroj: ČT24)

„Plánujeme v Bavorsku výzkumnou strategii pro jadernou fúzi,“ řekl Söder. Uvedl také, že Bavorsko by rádo postavilo výzkumný fúzní reaktor. „My Evropané nesmíme v této oblasti zaspat,“ řekl s tím, že Američané se výzkumu velmi intenzivně a s úspěchy věnují. „Jaderná energie je pro Česko nutnost,“ řekl Fiala. Dodal, že Česko přivítá jakoukoli nabídku na spolupráci při výzkumu nových nukleárních technologií.

Později odpoledne politici podepsali memorandum o posílení spolupráce v oblasti letectví a vesmíru. Tématem byla také modernizace a elektrifikace železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem, kterou Söder považuje za dopravní prioritu. Česko už část trasy modernizovalo a na dalších úsecích pracuje, na bavorské straně ale postup vázne, což je podle Södera odpovědnost vlády v Berlíně. 

Pavel se se Söderem setká znovu v květnu

Zatímco do Bavorska přijel Fiala ve funkci premiéra poprvé, Berlín navštívil od nástupu do funkce na konci roku 2021 už třikrát. Poprvé se tak stalo loni v květnu, kdy jednal s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Olafem Scholzem. O měsíc později pak vystoupil s projevem na výroční akci Východního výboru německého hospodářství (OA), což je svaz předních podniků podporující hospodářské vztahy Německa se střední a východní Evropou.

Letos v lednu byl v Berlíně potřetí, a to na hospodářské konferenci WELT Economic Summit. Na okraj této konference se setkal se Scholzem, tématem jednání byla obranná a energetická spolupráce.

Se Söderem již jednal český prezident Petr Pavel, a to v únoru po svém zvolení ještě před inaugurací na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Oba se dohodli, že se setkají v květnu v bavorském Selbu v rámci bavorsko-českých oslav. Ty u příležitosti bavorsko-českých týdnů přátelství potrvají 12 týdnů od 19. května do 6. srpna. Akce se koná jako symbol dosavadních úspěchů přeshraničního rozvoje regionů Bavorska a Česka, naplánovány jsou kulturní události na obou stranách hranice.