TÉMA

Vattenfall

Větrné elektrárny na moři nacházejí využití i jako podvodní farmy

V malém člunu, který se pohupuje na vlnách mezi vysokými větrnými turbínami na moři, sahají výzkumníci do chladné vody Baltského moře a odstraňují dlouhé šňůry natažené mezi stožáry, na nichž rostou mušle a mořské řasy. Je to součást úsilí o prozkoumání více způsobů využití vzdálených mořských větrných farem, například pro produkci čerstvých mořských plodů, napsala agentura AP.
24. 6. 2024|

Moderní větrné elektrárny nemají na mořské ptáky negativní vliv, ukázalo pozorování u Skotska

Provozovatel větrné elektrárny, která stojí v moři u skotského Aberdeenu, po dva roky detailně monitoroval, kolik ptáků toto zařízení zraní nebo zabije. Sledování probíhalo ve spolupráci s ochránci přírody a ornitology. Výsledky ukazují, že moderní elektrárny na ptactvo nemají negativní dopad.
1. 4. 2023|

Švédové poprvé dodali „zelenou ocel“. Vznikla bez užití uhlí

Podle britského deníku The Guardian se tento týden podařilo ve Švédsku poprvé dodat na trh „zelenou ocel“ – tedy ocel vyrobenou bez použití uhlí jen pomocí ekologických udržitelných zdrojů.
19. 8. 2021|

Německá vláda souhlasí s odškodněním za dřívější zavření jaderných elektráren

Německá vláda schválila návrh zákona o finančním vyrovnání za předčasné uzavření jaderných elektráren. Provozovatelé dostanou 2,428 miliardy eur (63,8 miliardy korun). Návrh ještě musí potvrdit parlament. Úprava, která by měla vstoupit v platnost na konci října, ukončí dlouholeté právní spory o podobu odškodnění. Vláda se rozhodla pozastavit produkci energie z jádra v roce 2011 po nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima.
24. 3. 2021|