TÉMA

Vánoční stromek

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

Vliv médií i kontrakultury. Kde se vzal fenomén „ošklivých“ vánočních svetrů

Pletený svršek se soby, vánočními ozdobami a stromky či třeba se sněhulákem. Svetry s vánočními motivy se v posledním desetiletí staly velmi oblíbenou součástí svátečního období. Prodávají je nejen fast fashion řetězce a luxusní módní domy, ale i fastfoody či streamovací platformy. S vánočními svetry se pořádají i vánoční večírky či fundraisingové akce. Pletené svršky s motivy Vánoc zpočátku neměly být směšné ani „ošklivé“, pouze kreativní a radostné. Křiklavé a někdy i bláznivé motivy a způsoby provedení se na trhu objevily poměrně nedávno. Podle módní historičky Gail DeMeyereové je pro vánoční svetry charakteristické, že se líbí většině lidí a dokážou je pobavit.
22. 12. 2022|

Lidé z obcí zasažených tornádem se chystají na Vánoce. Dobrovolníci rozdávali v Hruškách stromečky a cukroví

Někteří obyvatelé obcí zasažených červnovým tornádem vánoční svátky nestráví doma, ale v provizorních podmínkách. Dům jim vzal živel a nový ještě nestihli postavit. Aby lidem Vánoce zpříjemnili, rozdali dobrovolníci v Hruškách přes tři stovky vánočních stromků s ozdobami, cukrovím a dárky za jeden a půl milionu korun.
10. 12. 2021|