TÉMA

Vahidulláh Chán

Policie odložila část případu kolem smrti Afghánce, stíhání čtyř vojáků ale pokračuje

Kriminalisté ukončili prověřování možného neoznámení trestného činu v souvislosti s úmrtím afghánského vojáka Vahidulláha Chána. Policie případ odložila, protože se podle ní nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelstva Aleš Cimbala. Kvůli údajnému utajování okolností smrti vojáka byli původně stíháni dva vysocí důstojníci a dva armádní zpravodajci. Státní zástupce ale jejich stíhání v roce 2019 zrušil a vrátil případ k dalšímu prověřování. Z přímého podílu na smrti Afghánce nicméně policie stále stíhá čtyři další české vojáky.
31. 1. 2022|

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli smrti Afghánce. Úřady k věci mlčí

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli údajnému podílu na smrti vraha jejich kolegy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Afghánský bojovník zastřelil na základně v Šindándu českého psovoda Tomáše Procházku. Útočníka následně vyslýchali čeští a američtí vojáci. Po několika hodinách atentátník zemřel. Událost vyšetřují i ve Spojených státech.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:21|

Policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti vraha českého psovoda, píše Respekt

Vojenská policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti afghánského bojovníka Vahidulláha Chána, který zastřelil v roce 2018 českého psovoda Tomáše Procházku. Napsal to týdeník Respekt. Podle něj jsou stíhanými příslušníci elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.
20. 6. 2021|

Žalobce zastavil stíhání českých vojáků kvůli smrti Afghánce

Státní zástupce z Prahy 6 zastavil stíhání čtyř vysoce postavených důstojníků Generálního štábu české armády kvůli smrti afghánského vojáka Vahidulláha Chána. S informací přišel Ekonomický deník, jemuž věc potvrdil právní zástupce vojáků Radek Ondruš.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 21:56|