TÉMA

Utajené dokumenty

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Bidenovi spolupracovníci našli další tajné dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena našli další utajované dokumenty, které Biden neodevzdal Národnímu archivu. S odvoláním na svůj zdroj o tom ve středu informoval zpravodajský server televize NBC. Jde už o druhý podobný případ. V tom prvním se v Bidenově bývalé kanceláři ve Washingtonu našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Případ prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
11. 1. 2023|

Utajené dokumenty v Trumpově sídle a roli exprezidenta v útoku na Kapitol vyšetří nynější prokurátor z Haagu

Přechovávání utajených dokumentů ve svém sídle na Floridě, z něhož je podezřelý americký exprezident Donald Trump, bude vyšetřovat Jack Smith, nynější hlavní prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu. Kromě nakládání s tajnými dokumenty se Smith zaměří i na Trumpovu roli v útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:30|

FBI nalezla v Trumpově sídle desítky prázdných složek pro tajné spisy

Vyšetřovatelé z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nalezli při srpnové prohlídce floridského sídla bývalého prezidenta Donalda Trumpa desítky prázdných složek pro tajné dokumenty. Uvedla to v pátek agentura AP s odkazem na podrobnější výčet zabavených věcí. Vyšetřovatelé také zabavili přes stovku dokumentů v různých stupních utajení. Bývalý americký prezident čelí podezření, že po konci svého mandátu si ponechal dokumenty, které měl odevzdat americkému Národnímu archivu či jiným úřadům.
2. 9. 2022|