TÉMA

Toxikologické informační středisko

Dezinfekce se napilo během pandemie třikrát víc lidí než o rok dřív. Nejčastěji šlo o malé děti

Toxikologové loni zaznamenali třikrát víc případů požití dezinfekčních prostředků než v roce 2019. Za rok 2020 šlo o 901 případů, což je o víc než 600 víc než za předchozí rok. Nejčastěji dezinfekci vypily děti do pěti let, uvedlo Toxikologické informační středisko.
24. 2. 2021|

Lidi mate muchomůrka zelená a tygrovaná. Kvůli neúrodě ale toxikologové řešili méně možných otrav houbami

Nedostatečná tepelná úprava hub nebo špatné skladování. Na Toxikologické informační středisko (TIS) se kvůli obavám z otrav houbami letos obrátilo 153 lidí. Strach měli mimo jiné ze záměny hub s muchomůrkou zelenou nebo tygrovanou. Telefonátů zaznamenali toxikologové méně než loni, což je podle mykologů způsobeno menší úrodou hub v dosavadní sezoně.
19. 9. 2020|

Houbaři očekávají po deštích bohatou úrodu. Oproti loňsku už přibylo otrav

Už šest případů otrav houbami letos řešili lékaři Toxikologického informačního střediska (TIS). To je o dva případy více oproti loňsku. Lidé se otrávili muchomůrkou tygrovanou a také žampionem zápašným. V příštích dnech houbaři očekávají bohatou úrodu, pozor by si však měli dát na záměnu chutných čirůvek s jedovatými vláknicemi.
30. 6. 2020|

Podezření na otravu z hub přibývá. Sbírejte jen ty, které znáte, zdůrazňuje mykolog

Kvůli podezření na otravu z hub se na toxikology letos obrátilo už 330 lidí. Oproti loňsku je to za stejné období víc než dvojnásobek. Odborníci navíc čekají, že po dešti budou tento týden podezření na otravy dál přibývat, a mykologové proto zdůrazňují: Neexperimentujte a sbírejte jen ty houby, které s jistotou znáte.
12. 9. 2019|