Selhání ledvin i úporné zvracení. Přibývá otrav houbami

Od začátku prázdnin už řešilo možnou otravu houbami třikrát více lidí než za stejnou dobu loni. Na toxikologické středisko se obrátilo 43 houbařů. Odborníci varují, aby se lidé vyhýbali sběru neznámých nebo podezřelých hub. Nejčastěji si lidé pletou jedlé houby jako bedly či žampiony s muchomůrkami. Důležité je podle odborníků také správné skladování hub a jejich příprava.

Když už se lidé obrátí na Toxikologické informační středisko, ptají se nejčastěji na možné příznaky, které by mohly nastat po konzumaci podezřelých hub. Většinou expertům volají houbaři středního věku. Časté jsou ale i případy dětí.

„Devět z těchto případů se týkalo dětí ve věku od osmi měsíců do šesti let, většinou po náhodném požití malých houbiček na trávníku a bez jakýchkoliv potíží,“ popsala Regina Rothová z oddělení PR a marketingu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pod vůbec nejzávažnější případ letošní sezony se podepsala pavučnice plyšová. Tu snědli čtyři lidé, lékaři u nich měli podezření na akutní selhání ledvin.

Odborníci varují hlavně před záměnou na první pohled podobných hub. „Muchomůrka tygrovaná je nejrozšířenější houbou, která způsobuje vážnější otravy. Snadno se zamění s muchomůrkou šedivkou, někdy totiž rostou i pohromadě,“ popsal předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Kromě muchomůrek navzájem si ale houbaři často pletou i bedlu nebo žampion s muchomůrkou zelenou, ta je přitom nejjedovatější houbou, která běžně roste na území Česka. Podle Viktoriie Kolesnikové z Toxikologického informačního střediska je důležité naučit se znát jedlé i jedovaté houby a své nálezy konzultovat s odborníky, případně využít houbařské příručky.

Opatrně se sušenými i mraženými houbami

Pro bezpečnou konzumaci hub radí odborníci také správné skladování a přípravu. „Doporučujeme opatrnost při konzumaci sušených nebo zmražených hub, zvláště pokud je lidé nasbírali před delší dobou nebo pokud jim je někdo daroval. Houby je možné zamrazit jen po tepelné úpravě,“ dodala Kolesniková.

„Při podezření na otravu je dobré si zachovat zbytek jídla a zavolat na toxikologické středisko. Většina hlášených otrav nejsou skutečné otravy, toxikolog je v této situaci zkušený a pozná to,“ doporučuje Landa. Také připomíná, že v akutní situaci je potřeba zachovat klid a jídlo se ideálně pokusit vyzvracet.

I přesto, že nejplodnější měsíce pro růst hub bývají až září a říjen, houbařům letos přeje štěstí už v létě. „Největší vliv na růst hub má klima. Letos v červnu začaly růst houby více než obvykle, bylo to možná právě střídáním tepla a chladna,“ vysvětlil Landa. I to může být důvodem pro téměř trojnásobně vyšší počet konzultací, než kolik jich bylo v minulém roce.