TÉMA

Timothy Snyder

Anexe Krymu Kateřinou Velikou byla zlomem, dnešní nároky ale neospravedlňuje, upozorňují historici

Krymský poloostrov se před 240 lety stal součástí Ruského impéria. Strategické vítězství carevny Kateřiny II. Veliké zajistilo Rusku přístup k Černému moři a zároveň oslabilo dávného konkurenta, Osmanskou říši. Pro původní obyvatele Krymu však anexe znamenala nejen ztrátu vlastního státu. Krymští Tataři byli během století z poloostrova vytlačeni a jejich dějiny vymazány.
19. 4. 2023|
Doporučujeme

Třicet milionů migrantů. Po válce Evropa zažila stěhování národů

Konec druhé světové války přinesl ve střední a východní Evropě významné změny hranic. Ještě daleko významnější byla její národnostní a jazyková proměna. Státníci byli vesměs přesvědčeni, že přítomnost početných menšin ve většině států byla jednou z hlavních příčin nestability vedoucí k válce. Sjednocení politických a etnických hranic se tak stalo jedním z cílů poválečného uspořádání, a to i za cenu násilného vyhánění. Období let 1944 až 1948 tak přeťalo kořeny nejméně 31 milionům lidí. Tento počet uvádí historik Robert Paul Magocsi, jehož Atlas dějin středovýchodní Evropy je zdrojem všech čísel v textu.
12. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 15:43|

Historik Snyder odhaluje kroky na Cestě k nesvobodě. Demokracie ani prosperita nejsou zaručené

Americký historik Timothy Snyder si získal oblibu především v oblasti svého zájmu, tedy střední a východní Evropě. V květnu vyšla česky jeho nejnovější kniha nazvaná Cesta k nesvobodě s podtitulem Rusko, Evropa, Amerika. Odhaluje slabiny západní společnosti a způsoby jejich zneužívání ruským režimem. O jejím poselství se debatovalo v Knihovně Václava Havla.
5. 6. 2019|
Události komentáře

Rusko udělalo jasné rozhodnutí, že chce rozložit EU, míní americký historik Timothy Snyder

„Demokracie je kvůli našim vlastním tendencím ohrožena. Jestli demokracii chceme, musíme se naučit ji vytvářet,“ uvedl americký historik a expert na střední a východní Evropu Timothy Snyder v Událostech, komentářích. Rusko je podle něj první významnou evropskou zemí, která učinila jasné politické rozhodnutí, že chce rozložit EU. Vizi budoucnosti přitom Evropě tato země nenabízí, ale pouze realitu, v níž se všichni ostatní stanou oslabenými národními státy a Rusko zůstane jedinou mocností, prohlásil Snyder v rozhovoru s Jakubem Szántó.
24. 11. 2018|