TÉMA

Střední odborné učiliště

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Vrchní soud zvýšil mladíkovi trest za vraždu učitele mačetou na čtrnáct let

Za vraždu čtyřiasedmdesátiletého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli z loňského března ve středu Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest o dva roky na 14 let vězení. Potvrdil mu také ambulantní léčení. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné. Mladík se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog, na nějž zaútočil mačetou, šikanoval. Řehákův obhájce Martin Pavlík novinářům po vynesení rozsudku řekl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 16:05|

Stipendia pro méně populární obory prý nejsou motivační, Středočeský kraj je chce zrušit

Středočeský kraj chce zrušit stipendia pro učně oborů, o které není příliš velký zájem. Ročně přitom kraj na tyto budoucí profese přispíval částkou až šestnáct milionů korun. Stipendia se ale podle hejtmanství neosvědčila. Kraj ale slibuje, že obory, o které mladí lidé nemají zájem, bude podporovat i nadále, ale jinou formou.
2. 6. 2021|