TÉMA

SSHR

Soud v kauze Viktoriagruppe uložil jednateli firmy Malému osm let vězení

Pražský městský soud uložil jednateli zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe Petru Malému v kauze chybějící české nafty osmiletý trest vězení. Zároveň mu na deset let zakázal působit ve vedení firem a ochraňovat státní rezervy. Podle nepravomocného verdiktu připravil podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Tři manažery české pobočky společnosti soud obžaloby zprostil. Obžalobě čelila také sama Viktoriagruppe, soud ji uznal vinnou a uložil jí desetiletý zákaz činnosti při ochraně státních rezerv.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 13:04|

Česko posílá Ukrajině elektrocentrály, Černochová přislíbila i vyřazené vojenské vybavení

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ze skladu v Olomouci poslala osm elektrocentrál na Ukrajinu, která se kvůli ruským raketovým útokům potýká s rozsáhlými výpadky dodávek elektřiny. V pomoci pokračuje i české ministerstvo obrany, které vedle výcviku vojáků nabízí i další materiální pomoc. Ruská agrese podle resortu také zdůraznila potřebu modernizovat tuzemskou armádu, slibuje brzké rozhodnutí o nákupu nových bojových vozidel pěchoty i stíhaček.
20. 12. 2022|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|