TÉMA

Rodičovská práva

Bělorusko předalo Rusku muže odsouzeného kvůli protiválečnému obrázku dcery

Bělorusko předalo ruským úřadům ruského občana, kterému soud v jeho vlasti uložil dva roky vězení poté, co jeho dcera namalovala obrázek kritický vůči invazi na Ukrajinu. Informoval o tom web OVD-Info, který se zaměřuje na ochranu lidských práv. Alexeji Moskaljovovi úřady dceru odebraly a soud v Moskvě jedná o zbavení rodičovských práv.
12. 4. 2023|

Ruský otec odsouzený v souvislosti s obrázkem dcery byl zadržen v Minsku

Ruský otec, kterého soud tento týden poslal na dva roky do vězení v souvislosti s protiválečnou kresbou jeho dcery, byl zadržen v Minsku. Agentuře Reuters to potvrdil advokát a obránce lidských práv Dmitrij Zachvatov, který byl s odsouzeným Alexejem Moskaljovem po jeho útěku v kontaktu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 09:45|

Eva Michaláková se v případu odebraných synů odvolala proti rozhodnutí soudu ve Štrasburku

Češka Eva Michaláková, které norská sociální služba v květnu 2011 odebrala oba syny a umístila je do pěstounské péče, se v úterý odvolala proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Pro Českou televizi to uvedla její advokátka Dora Boková. ESLP nyní musí rozhodnout, zda se případem ženy bude zabývat Velký senát soudu. Soud ve Štrasburku v lednu rozhodl, že norské instituce neporušily právo Michalákové na respektování rodinného života a svá rozhodnutí přesvědčivě odůvodnily.
20. 4. 2022|