TÉMA

Raila Odinga

Prezidentské volby v Keni stále vzbuzují emoce. Poražený kandidát se obrátí na soud

Prezidentské volby v Keni sice skončily, ale dobojováno není. Poražený kandidát opozice Raila Odinga se výsledky, podle nichž vyhrál William Ruto, chystá napadnout u Nejvyššího soudu. Panují obavy, aby nevypukly násilnosti se stovkami obětí jako po volbách v roce 2007. Napětí ve společnosti navíc zvyšuje nezaměstnanost i prudké zdražování potravin.
18. 8. 2022|

Výsledek keňských voleb je těsný. Komise za hlavu státu vyhlásila viceprezidenta Ruta

Keňská volební komise vyhlásila dosavadního viceprezidenta Williama Ruta vítězem prezidentských voleb. Podle komise pro Ruta hlasovalo 50,49 procenta voličů. Část volební komise ale s výsledkem nesouhlasí, napsala agentura Reuters. Už předchozí informace ukazovaly, že výsledek bude velmi těsný. Největším Rutovým soupeřem byl vůdce opozice Raila Odinga.
15. 8. 2022|

Keňané se vydali k volbám. Mladí ve změnu k lepšímu nevěří, Západ doufá v zachování stability

Keňané v úterý volili nového prezidenta, členy obou komor parlamentu a zástupce místních správ. O prezidentský post se uchází čtyři kandidáti, vítěz nahradí dosavadní hlavu státu Uhuru Kenyattu, který po ukončení dvou mandátů nemůže znovu kandidovat. Hlavním tématem předvolební kampaně bylo řešení ekonomických problémů země. Kandidáti ale voličům slibovali i legalizaci marihuany nebo exportu hadího jedu. Na sečtení hlasů má volební komise maximálně týden.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 18:12|