TÉMA

Protiprávní jednání

Oznamovatelé korupce i jiného protiprávního jednání by měli být chráněni před odvetou zaměstnavatelů

Platí nová pravidla na ochranu takzvaných whistleblowerů, tedy lidí, kteří upozorní na korupci nebo jiné protiprávní jednání, ať už ve firmě nebo třeba na radnici. Oznamovatelé těchto činů by měli být chráněni před případnou odvetou ze strany zaměstnavatelů. Upravuje to zákon, který v úterý vstoupil v účinnost.
1. 8. 2023|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

Magnitského zákon by mohl platit i v Česku. Sněmovna podpořila uvalování národních sankcí

Česko možná bude moci uvalovat národní sankce za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech na jednotlivce a další subjekty i mimo sankční seznam Evropské unie. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Předpokládá to vládní návrh zákona, který ve středu podpořila v úvodním kole sněmovna.
13. 7. 2022|