TÉMA

Právo na opravu

Opravy starších praček či mobilních telefonů mají být jednodušší

V týdnu schválil Evropský parlament takzvané právo na opravu, které má zajistit jednodušší opravy starších spotřebičů a elektroniky jako praček či mobilních telefonů. I po uplynutí záruční doby by tak měli výrobci povinnost například dodávat servisům za přiměřenou cenu náhradní díly. Pokud směrnici schválí členské státy, může začít platit do dvou let.
28. 4. 2024|
Doporučujeme

Přilepené baterie mají mít utrum. EU chce právo na opravu, výrobcům ale ponechává zadní vrátka

Pouze jeden z deseti lidí si nechá opravit svůj rozbitý telefon, zbytek si raději koupí nový. Mobilní telefony jsou možná nejkřiklavějším příkladem doby, ve které není místo pro opravy, pouze pro nové produkty. Výrobci k tomu výrazně přispívají – zboží často navrhují tak, aby byl jeho servis co nejnáročnější, až nemožný. Podobným praktikám má zabránit nový evropský předpis, který zavádí právo spotřebitelů na opravu. Podle jeho dlouhodobých zastánců sice jde o krok správným směrem, problém ale zdaleka neřeší.
13. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 13:17|

Vaše výrobky mohou ještě sloužit, vzkazují spotřebitelské organizace firmám a chtějí právo na opravu

Organizace na ochranu spotřebitelů chtějí donutit výrobce, aby umožňovali opravit své produkty. Požadují proto po unijních zákonodárcích, aby evropskou legislativu rozšířili o právo na opravu. Tvrdí, že se tím nejen něco ušetří, ale také to zbrzdí přibývání elektroodpadu. Chtějí tak změnit současný stav, kdy v posledních dvou desetiletích řada výrobců svým zákazníkům opravy přinejmenším ztěžuje.
25. 11. 2021|