TÉMA

Povolání

Doporučujeme

„Po práci v dole se mi občas stýská, i když to není žádný med.“ Rekvalifikace posouvají horníky dál

Velkou část života strávili stovky metrů pod povrchem, v prachu, špíně, bez denního světla. Přesto spousta z nich měla svou práci ráda. Dnes si ale havíři kvůli postupnému zavírání dolů musejí najít práci novou, jenže v regionu s vysokou nezaměstnaností to jednoduché není. Pomáhají jim programy, díky kterým se snadněji dostanou k různým kurzům a rekvalifikacím. Úspěšnost je vysoká, s prací v dole se ale loučí těžce.
27. 4. 2023|

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 11:23|

Moskva tlačí Ukrajince na okupovaných územích k výměně pasu. S ruským dostanou výplatu, hrozí jim ale povolání do armády

Ukrajinci na některých okupovaných územích musejí přijmout ruský pas a zříct se ukrajinského občanství, aby dostali výplatu. Jinde bez dokladu nemohou pracovat ve zdravotnictví. Když ho ovšem přijmou, hrozí jim povolání do ruské armády. Státy Evropské unie je navíc nejspíš nebudou chtít vpustit do země. Rusko vůči svým sousedům využívá politiku nucené pasportizace již dvě desetiletí.
2. 1. 2023|

Rakousko odmítlo vstup Rumunska do Schengenu, Van der Bellen toho lituje. Bukurešť stahuje velvyslance

Rumunsko povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku. Podle ministerstva zahraničí v Bukurešti je krok vyjádřením protestu proti rozhodnutí Vídně zablokovat vstup Rumunska do schengenského prostoru. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že vládního veta lituje.
9. 12. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Nezaměstnanost za leden stoupla jen o desetinu bodu, Česko je na 3,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Bez práce bylo 267 076 lidí, zhruba o 9 tisíc více než o měsíc dříve. Počet volných míst je ale stále vyšší. Zaměstnavatelé jich na konci ledna nabízeli 351 680. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, informoval Úřad práce.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 14:58|

Září přineslo oživení trhu práce, nezaměstnanost mírně klesla

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta ze srpnových 3,6 procenta. Nižší byla naposledy loni v dubnu, před rokem v září dosahovala 3,8 procenta. Letos v září evidoval Úřad práce ČR 262 142 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 5700 méně než v předchozím měsíci a o téměř 14 900 méně než loni. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR. O podporu v nezaměstnanosti zažádalo v září podobné množství absolventů jako loni. V evidenci se nejčastěji objevují ti ze středních škol a učilišť. Analytici podobný vývoj předpokládali.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 12:27|

Nezaměstnanost v červenci zůstala na 3,7 procenta, o práci se ucházelo méně lidí

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc na hodnotě 3,7 procenta, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. Předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Počet uchazečů o práci se oproti červnu snížil o 1124 na 272 178, ve srovnání s loňským červencem je nezaměstnaných bezmála o 7500 méně. Naopak nabízených pracovních míst přibylo. Podle analytiků nezaměstnanost neporoste ani v dalších měsících.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 19:02|

Koronavirus mění pracovní trh. Firmy mají větší zájem o brigádníky, zaměstnanci jsou loajálnější

Práce zdravotní sestry patří mezi nejproblematičtěji obsazovanou pozici na pracovním trhu. Vyplývá to z dat za období od letošního srpna do října společnosti LMC, která České televizi poskytl analytik firmy Tomáš Ervín Dombrovský. Podle ekonoma Petra Pelce ze společnosti Cyrrus se také změnilo chování lidí na trhu práce. Obavy z možného propouštění se projevily na klesajícím zájmu měnit práci a rostoucí loajalitě vůči stávajícímu zaměstnavateli, řekl.
20. 11. 2020|
Interview ČT24

Lidé s nestabilním zaměstnáním nejrychleji pocítí „osekávání“ kvůli krizi, statistiky to ale nezachytí, soudí sociolog

Současná pandemie a restriktivní opatření proti jejímu šíření nejvíce ekonomicky dopadají na lidi s nestabilním zaměstnáním, uvedl v pořadu Interview ČT24 sociolog Daniel Prokop. Tedy kupříkladu na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) ve službách, lidi mající dohody o provedení práce či dostávající příjem „na ruku“ v rámci šedé ekonomiky.
3. 10. 2020|

Se svým zaměstnáním je spokojeno téměř sedmdesát procent Čechů, ukazuje průzkum

Se svým zaměstnáním je nyní spokojeno 69 procent Čechů. Jde o nejlepší výsledek od začátku průzkumu v roce 2003. Více než polovina lidí se ale domnívá, že jejich měsíční příjem je nižší, než by si zasloužili. V současném zaměstnání chce zůstat téměř 80 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 11:30|

Olomoučtí experti z vědeckého centra se postavili Přírodovědecké fakultě. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci vyhlásili stávkovou pohotovost. Vygradovaly tak spory mezi tímto pracovištěm a mateřskou Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Problémy se týkají vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož součástí má být – a chce být – právě RCPTM. Fakulta však vznik ústavu od začátku kritizuje.
26. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 08:42|

Bez střechy nad hlavou, přesto v práci. Olomoucká charita začala nabízet zaměstnání bezdomovcům

Olomoucká charita začala nabízet lidem bez domova  pracovní příležitosti. Pro své klienty už získala zakázku od Technických služeb města Olomouce v podobě úklidu a čištění ulic. Na tento pilotní projekt naváže dalšími pracemi v lese ve spolupráci s Metropolitní kapitulou u svatého Václava v Olomouci. Cílem projektu je překonávání bariér, které jim brání uplatnit se na trhu práce.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 12:20|