Bez střechy nad hlavou, přesto v práci. Olomoucká charita začala nabízet zaměstnání bezdomovcům

Olomoucká charita začala nabízet lidem bez domova  pracovní příležitosti. Pro své klienty už získala zakázku od Technických služeb města Olomouce v podobě úklidu a čištění ulic. Na tento pilotní projekt naváže dalšími pracemi v lese ve spolupráci s Metropolitní kapitulou u svatého Václava v Olomouci. Cílem projektu je překonávání bariér, které jim brání uplatnit se na trhu práce.

V Olomouci žije několik stovek bezdomovců, podle ředitele Charity Olomouc Petra Prinze jich však nepřibývá. „I ten stabilní počet lidí, který je mezi námi, však způsobuje potíže většinové společnosti. Od podzimu úzce spolupracujeme s městem a hledáme nové způsoby řešení a práce,“ řekl. Charita věří, že pilotní projekt zaměřený na zaměstnávání bezdomovců, který potrvá do konce října, bude mít úspěch. 

Pracovní nabídka pro lidi bez domova vznikla díky spolupráci s olomouckou radnicí. Charita pak od místních technických služeb dostala nabídku na základní údržbu chodníků a trávníků. Do úklidu ulic se přihlásilo šest bezdomovců, pracovat budou na dvě čtyřhodinové směny. 

„Kdo bude chtít pracovat, tu možnost dostane, i když na to bude město muset doplácet. Zaměstnat lidi bez pracovních návyků, zvyklé žít spíše na ulici, je totiž dost těžké a vyžaduje to i zvláštní opatření, například zvýšený dohled nad těmito pracovníky,“ řekl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).

Ve městě i v lese

Už na jaře obdržela Charita Olomouc nabídku práce od metropolitní kapituly v podobě sběru a pálení klestí v lese. Podle zástupce vedoucího střediska Samaritán Jana Buky to byla velmi náročná a zdlouhavá práce a lidé z charity se obávali, že v takové práci bezdomovci nebudou chtít pokračovat. 

Řekli nám, že to chtějí dodělat, protože to dělají s námi a pro nás. To bylo důležitým sdělením. Tam se nám ukázalo, že lidé mají zájem, že jsou zvyklí pracovat.
Jan Buka
zástupce vedoucího střediska Samaritán, Charita Olomouc

Práce by měly se měly obnovit v listopadu a charita už na ně sehnala více zájemců. Nemělo by však jít jenom o úklid chodníků a činnost v lese. „Kromě spolupráce s technickými službami a kapitulou se nám už rýsují další možnosti pracovních aktivit na farmách,“ doplnil Prinz. 

V Olomouci podle odhadů žije zhruba šest stovek lidí bez domova, 250 z nich je na ulici dlouhodobě. V poslední době se začaly množit stížnosti na lidi bez domova, kteří často žebrají, pijí alkohol na veřejnosti a jsou hluční. Scházejí se na nádraží, ale také přímo v centru města.