TÉMA

Pouť do Mekky

Poutníci se do Mekky vydávají nepřipraveni na extrémní podmínky

Saúdské úřady varují před náročnými podmínkami při letošní náboženské pouti do Mekky. Muslimy, kteří se rozhodnou pro dlouhou pěší pouť pod žhnoucím sluncem Arabského poloostrova, čeká nedostatek odpočinku a vody. Většinou kvůli přehřátí organismu na cestě zemřelo již třináct set poutníků. Většina z nich v rozporu s přísnými předpisy neměla zajištěný servis, který zahrnuje například klimatizované stany či lékařská stanoviště.
25. 6. 2024|

Pouť do Mekky si kvůli vedrům vyžádala stovky životů

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí, napsala s odvoláním na údaje jednotlivých států agentura AFP. Největší počet jich patrně pochází z Egypta, který eviduje 323 mrtvých poutníků. Většina z nich přišla o život v důsledku veder, která nyní v Saúdské Arábii panují. Teploty ve Velké mešitě v Mekce dosahovaly ve stínu až 51,8 stupně Celsia, připojila agentura Reuters.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 22:20|

Do Mekky se letos vydává jen 10 tisíc muslimů, platí přísná opatření

V Saúdské Arábii začíná letošní hadždž – pouť do Mekky. Místo obvyklých více než dvou milionů muslimských poutníků se letos k svatyni Ka'ba podívá pouze deset tisíc lidí, kteří žijí přímo v království a dostali povolení. Saúdská Arábie patří v regionu k nejpostiženějším zemím, má přes 266 tisíc nakažených a téměř tři tisíce mrtvých.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 14:59|