Do Mekky se letos vydává jen 10 tisíc muslimů, platí přísná opatření

V Saúdské Arábii začíná letošní hadždž – pouť do Mekky. Místo obvyklých více než dvou milionů muslimských poutníků se letos k svatyni Ka'ba podívá pouze deset tisíc lidí, kteří žijí přímo v království a dostali povolení. Saúdská Arábie patří v regionu k nejpostiženějším zemím, má přes 266 tisíc nakažených a téměř tři tisíce mrtvých.

Loni se na pouť, kterou by měl ve svém životě alespoň jednou vykonat každý muslim, vydalo přes 2,5 milionu lidí. Kvůli koronavirové pandemii ale letos Rijád podnikl bezprecedentní krok a zakázal muslimům, kteří v království nežijí, hadždž podniknout.

Podle arabisty Petra Pelikána z katedry blízkovýchodních studií Západočeské univerzity v Plzni to zasáhne dva miliony muslimů, kteří jindy na Arabský poloostrov směřují. „Saúdská Arábie má speciální ministerstvo pro poutě do Mekky. Každý rok se snaží počet poutníků rozšiřovat, ovšem naráží na limity geografické, protože všichni se musejí na jednu jedinou modlitbu shromáždit na jediném místě,“ vysvětluje, jak hadždž vypadá za běžných okolností.

Dvě třetiny z deseti tisíc vybraných účastníků pro letošní hadždž jsou cizinci žijící v Saúdské Arábii, zbytek povolenek dostali místní občané. Jednou z nich je pětadvacetiletá Fatin Daudová z Malajsie, která v království studuje arabštinu. Podle agentury AP musela absolvovat test na koronavirus a zdravotníci jí poté nasadili elektronický náramek, který monitoruje její pohyb.

Arabista: historie pouti do Mekky je delší než tradice islámu (zdroj: ČT24)

Před začátkem pouti musela zůstat v izolaci – nejprve doma, posléze v hotelu, kam ji zdravotníci převezli. Třikrát denně jí doručují krabici s jídlem a žena se připravuje na poutní rituály. „Věřím v účinnost bezpečnostních opatření. My, poutníci, musíme dodržet pokyny a snažit se navzájem se podpořit,“ cituje agentura Daudovou.

Rijád letos poutníkům hradí veškeré výdaje. Poskytuje jim ubytování, jídlo, dopravu i zdravotní péči. V běžných letech věřící stojí cesta do Mekky a pobyt tam i tisíce dolarů. Počet účastníků je vždy dán kvótami pro jednotlivé země, přičemž se nijak neomezuje věk. Letos ale platí, že poutníci musí být ve věku mezi 20 až 50 lety a musí být zdraví.

Účastníci jsou povinni mít roušky a pít pouze dodanou balenou vodu. V Mekce se nemohou dotýkat svatyně Ka'by a oblázky, jimiž při jednom z rituálů poutníci symbolicky kamenují satana a sbírají je po cestě, letos budou předem sterilizovány a vydávány v obalech. Věřící si budou muset přinést vlastní modlitební předložky a modlit se v doporučené vzdálenosti od ostatních.