TÉMA

Porto

Za sedmdesát let zneužili představitelé církve v Portugalsku nejméně 4815 nezletilých, tvrdí komise

Nejméně 4815 nezletilých bylo od roku 1950 v Portugalsku sexuálně zneužito činiteli katolické církve, uvedla v pondělí v Lisabonu nezávislá vyšetřovací komise. Ta během roku vyslechla přes pět set lidí a na základě jejich svědectví došla k tomuto závěru, informovala agentura AFP. Komise také oznámila, že valná většina případů je už promlčená, ale pětadvacet případů poslala komise prokuratuře.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 12:59|

EU není pro rychlé uvolnění patentů vakcín. Na summitu se také rozhodla podpořit zaměstnanost

V Portu probíhá neformální summit Evropské unie. Lídři členských zemí se neshodli na uvolnění patentů. Zásadní podle EU je, aby další západní země začaly více vyvážet vakcíny a aby se mimoevropským státům dostalo technické podpory k jejich výrobě. Účastníci summitu se věnují také sociálním tématům. Shodli se na pomoci v zaměstnanosti a na sociálně spravedlivé ekonomice.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 14:08|

Mezi státy EU není shoda nad patenty vakcín. Na summitu v Portu se probírala i sociální témata

Političtí reprezentanti zemí Evropské unie se sjeli na summit do portugalského Porta. Zabývali se tím, zda pomoci chudším zemím k vakcínám proti covidu dočasným zrušením patentové ochrany – na tom zatím není shoda. Hovořilo se také o mimořádném fondu obnovy. Na summitu je i český premiér Andrej Babiš (ANO). Ten před odletem avizoval, že míní kolegy seznámit s vývojem česko-ruského sporu vyvolaného kauzou Vrbětice.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 23:25|