TÉMA

Plavební komora

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

Povodí Moravy modernizuje rejdy na Baťově kanále. Stihnout to musí do května, kdy začne sezona

Na Baťově kanále vrcholí přípravy na novou plavební sezonu. Povodí Moravy, které je správcem populární tuzemské vodní cesty, má vždy na všechny opravy čas jenom v zimě. Například momentálně modernizuje rejdy neboli vjezdy do plavebních komor ve Vnorovech na Hodonínsku. Práce chce stihnout do 1. května, kdy sezona začne.
18. 1. 2022|

Orlík má nový lodní výtah. Kořensko ale stále zůstává překážkou na Vltavě

I na Vltavě konečně začala plavební sezona. Povodí spustilo pro rekreační lodě nejen komory mezi Českými Budějovicemi a Štěchovicemi, ale i modernizovaný lodní výtah na orlické přehradě. Právě kvůli jeho přestavbě byla nádrž přes zimu téměř prázdná.
1. 5. 2020|