TÉMA

Platinové jubileum

Královna Alžběta II. slaví platinové jubileum. Na britský trůn usedla před 70 lety

Slavnostním vojenským průvodem začaly ve čtvrtek v centru Londýna oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. Akce se v londýnské vládní čtvrti Whitehall před očima tisíců diváků účastnilo asi čtrnáct set vojáků, čtyři sta hudebníků a 240 koní. Až do neděle vyhlásila britská vláda státní svátek, konat se budou tisíce nejrůznějších akcí.
2. 6. 2022Aktualizováno2. 6. 2022, 22:57|

Britové slaví sedmdesát let Alžběty II. na trůnu. Království čekají bujaré průvody a koncert u paláce

Ve Velké Británii začínají oslavy sedmdesáti let panování Alžběty II. Ve svých šestadevadesáti letech je Alžběta první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea. Oficiální výročí jejího nástupu na trůn bylo sice už v únoru, oslavy se hlavně kvůli vyhlídce lepšího počasí konají až o prvním červnovém víkendu, který je mimořádně prodloužen o dva dny pracovního volna.
2. 6. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|