Královna Alžběta II. slaví platinové jubileum. Na britský trůn usedla před 70 lety

Slavnostním vojenským průvodem začaly ve čtvrtek v centru Londýna oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. Akce se v londýnské vládní čtvrti Whitehall před očima tisíců diváků účastnilo asi čtrnáct set vojáků, čtyři sta hudebníků a 240 koní. Až do neděle vyhlásila britská vláda státní svátek, konat se budou tisíce nejrůznějších akcí.

Vojenskou slavnost, anglicky pojmenovanou Trooping the Colour, už od roku 1748 pluky britské armády provádějí u příležitosti narozenin panovníků Spojeného království či k výročí jejich vlády.

Čtvrtečního průvodu se účastnili příslušníci Irské gardy, prvního praporu britské armády a královské gardy za doprovodu jízdy a stovek armádních muzikantů. Asi sedm tisíc lidí si na sledování průvodu přímo na místě koupilo vstupenky a dalších sedm tisíc příslušníků armády a britských legií dostalo pozvání.

„Atmosféra v Londýně je naprosto neuvěřitelná,“ referoval zpravodaj ČT Lukáš Dolanský z centra dění – ze St James' Parku – kam dle něj během dopoledne zamířily desetitisíce lidí. Park musel být uzavřen a další tisícovky lidí se již dovnitř nedostaly. V parku byly velkoplošné obrazovky, lidé si přinesli piknikové koše a dle zpravodaje na místě vládla uvolněná atmosféra.

Průvod trval zhruba dvě a půl hodiny a zakončil ho přelet sedmdesáti letadel královského letectva (RAF), zatímco Alžběta II. s některými členy své rodiny stála na balkóně Buckinghamského paláce.

Pravnoučata v centru pozornosti

Pozornost na sebe upoutali zejména pravnuci královny, děti Williama a Kate. Za slunečného počasí sledovaly desetitisíce lidí, jak osmiletý princ George, sedmiletá princezna Charlotte a čtyřletý princ Louis přejíždějí v otevřeném kočáře z paláce k dějišti jezdecké přehlídky.

Na balkóně Buckinghamského paláce pak princ Louis, oděný v námořnické uniformě, rozesmál svou matku i spousty přihlížejících svými grimasami a zejména pak tím, jak si při přeletu 70 stíhaček a vrtulníků Královského letectva zacpal uši a otevřel dokořán ústa. I jeho prababička to vzala s humorem: s úsměvem se k Louisovi naklonila a něco mu říkala.

První den čtyřdenních oslav se však neobešel bez méně příjemných momentů. Několik jedinců se ráno, ještě před samotnou přehlídkou Trooping the Colour, pokusilo narušit procesí vojáků. Londýnská policie později podle BBC potvrdila, že bylo zatčeno dvanáct lidí.

Skupina Animal Rebellion, která se zasazuje o práva zvířat a hlásá veganství v zájmu ochrany klimatu, přiznala, že do incidentu, při němž se nejméně tři muži vrhli na zem před vojenskou kapelu, bylo zapojeno 25 jejích stoupenců. Organizace uvedla, že reaguje na „nečinnost koruny vůči klimatické krizi a její pokračující podporu masa, rybolovu a mlékárenství“.

Na počest královnina výročí také večer nejen ve Spojeném království, ale napříč celým britským Společenstvím, zaplálo přes tři a půl tisíce signálních ohňů za zpěvu sborů, které představí novou Píseň pro Společenství (Song for the Commonwealth).

V pátek, v sobotu a v neděli budou následovat tisíce kulturních a náboženských akcí, například bohoslužba v katedrále svátého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu (královna se jí nezúčastní, oznámil ve čtvrtek Palác) nebo vystoupení hvězdných hudebních interpretů a kapel jako Queen, Ed Sheeran nebo Alicia Keys.

Jisté je, že akcí spojených s platinovým jubileem se kromě královny nezúčastní ani její druhý nejstarší syn, princ Andrew, a to nejen kvůli skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina. Buckinghamský palác podle agentury Reuters oznámil, že má pozitivní test na covid-19 a nezúčastní se ani páteční bohoslužby.

Británie oslavila sedm dekád Alžběty II. na trůnu, v Londýně měla velkolepou přehlídku (zdroj: ČT24)

Gratulace ze zahraničí

K sedmdesáti letům vlády britské královně gratuloval například francouzský prezident Emmanuel Macron, který panovnici daroval „jednoho z nejkrásnějších koní“ ze stáje republikánské gardy, píše agentura AFP. Sedmiletý hřebec nese jméno Fabuleu de Maucour a podle Elysejského paláce je „reprezentantem tradic francouzské kavalerie“.

Papež František ve svých „srdečných“ gratulacích Alžbětu II. ujistil o svých modlitbách za to, aby „všemohoucí Bůh požehnal blahobytem, mírem a jednotou“ jí, královské rodině i celému národu.

Gratulovali také americký prezident Joe Biden s manželkou Jill. „Jménem Spojených států gratulujeme královně Alžbětě II. k bezprecedentním sedmdesáti rokům služby Spojenému království a Společenství a děkujeme vám za vaše přátelství vůči americkému lidu,“ uvedli Bidenovi ve zdravici.

Vřelý pozdrav zaslal rovněž exprezident Barack Obama. „Váš život je darem, nikoli jen pro Spojené království, ale pro svět,“ napsal mimo jiné Obama.

Gratulaci poslal do Londýna mezi jinými také český prezident Miloš Zeman. „V dnešním uspěchaném světě plném neustálých změn představuje oslava Vašeho platinového jubilea tolik potřebnou stabilitu a připomenutí si společné historie,“ napsal ve svém dopise královně.

Zeman dodal, že na svoji návštěvu Buckinghamského paláce v roce 2017 vzpomíná jako na „jeden z nejsilnějších okamžiků“ svého prezidentského mandátu.

Rozlišovat mezi úřadem a osobou je těžké

Velvyslanec Británie v Česku Nick Archer vysvětluje, že královna nereprezentuje pouze kontinuitu monarchie. „Zároveň hraje velmi významnou roli v tom, že sjednocuje rozmanitou zemi, kde máme čtyři velké části a velmi pestrou populaci, ale všichni máme královnu uprostřed. Viděli jsme například v dobách covidu, že nás dokázala spojit, i když to bylo těžké,“ popisuje diplomat.

Vzhledem k výjimečně dlouhé době Alžbětina panování je podle Archera složité rozlišovat mezi panovnickým úřadem a samotnou osobou, která ho zastává. „Až nastoupí někdo jiný, bude to velmi zajímavá chvíle. Za ty roky jsme si zvykli také na prince z Walesu, který postupně už některé povinnosti monarchy přebírá,“ dodává.

UK: Sedmdesáté jubileum královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Britský velvyslanec také tvrdí, že Alžběta II. zůstává ve svém vystupování vždy absolutně profesionální. Setkání s ní jsou podle něj výjimečná z mnoha důvodů. „Ona je víc než jen ‚ten člověk'. Také má obrovské zkušenosti.“

„Já jsem se poprvé setkal s její matkou, královnou matkou, když jí bylo sedmadevadesát let. Ptala se mě, co dělám. Já jsem pracoval v Bosně. ‚Aha, Jugoslávie,' řekla. ‚Pamatuji si, že jsem byla v Bělehradu na korunovaci v roce 1926.' Tohle na vás opravdu udělá dojem. A královna (Alžběta II.) teď má podobné zkušenosti,“ vysvětluje Archer.