TÉMA

Planetárium Praha

Trojitá konjunkce na středečním nebi. Pokud nebudou mraky, uvidí lidé tělesa kousek od sebe

Ve středu se k sobě na večerní obloze přiblíží planety Venuše a Jupiter s Měsícem. Takzvaná konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Tato trojitá konjunkce bude viditelná už za soumraku po 17:00 nízko nad západo-jihozápadním obzorem.
22. 2. 2023|

V noci vyvrcholí meteorický roj Geminidy, nejlépe viditelný bude kolem souhvězdí Býka

V noci na středu vyvrcholí meteorický roj Geminidy. I když bude letos pozorování částečně rušit měsíc ve fázi šesti dní po úplňku, na místech s dobrou viditelností bude možné pozorovat i více než sto meteorů za hodinu. Ideální čas bude nad ránem. Vylétat budou meteory zdánlivě ze souhvězdí Blíženců, podle kterého je roj pojmenovaný.
13. 12. 2022|

Začíná Czech Space Week. Česko zvýší příspěvek na kosmické programy o 60 milionů korun

Novinky v kosmickém průmyslu v Česku představí pátý ročník festivalu Czech Space Week, který se koná v Praze od pondělí do pátku. Jednou z hlavních akcí je Space2Business v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. V Kongresovém centru se má věnovat mimo jiné spolupráci Evropy se státy z Afriky či Blízkého východu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) navíc na tiskové konferenci uvedl, že Česko navýší příspěvek na investice do kosmických programů evropské vesmírné agentury ESA o 60 milionů na přibližně 1,6 miliardy korun ročně.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 15:33|