V noci vyvrcholí meteorický roj Geminidy, nejlépe viditelný bude kolem souhvězdí Býka

V noci na středu vyvrcholí meteorický roj Geminidy. I když bude letos pozorování částečně rušit měsíc ve fázi šesti dní po úplňku, na místech s dobrou viditelností bude možné pozorovat i více než sto meteorů za hodinu. Ideální čas bude nad ránem. Vylétat budou meteory zdánlivě ze souhvězdí Blíženců, podle kterého je roj pojmenovaný.

Podle Martina Fuchse z Hvězdárny a planetária Praha je roj pozorovatelný pouhým okem bez dalekohledu. Důležité je proto vybrat si pro pozorování místo s volným výhledem na oblohu a bez světelného znečištění – daleko od měst a veřejného osvětlení.

Ačkoliv roj nese název po souhvězdí Blíženců, je oblast kolem souhvězdí nejméně vhodným místem, kam se zaměřit. „Dobré je se dívat třeba někam do Býka,“ doporučuje Fuchs.

Meteory ale podle něj můžeme vidět, i pokud budeme oblohu sledovat nahodile. „Past je v tom, že si to nesmíte představovat jako ohňostroj nebo diskotéková světla. Meteory mají v tom maximu průměrnou frekvenci třeba 120 za hodinu,“ říká. Geminidy jsou ale zároveň poměrně jasné a jsou tak vhodné i pro laické pozorování. 

Meteorický roj nejčastěji vzniká jako stopa za kometou, která taje v blízkosti Slunce. Geminidy jsou ale atypické. „Jsou v tomhle trochu zvláštní, protože jsou ve stopě planetky,“ popisuje Fuchs. „Uvažuje se ale, jestli to původně nebyla kometa, která natolik odtála, že už tam není nic než kamení,“ dodává.

Rojů, které mají vysokou frekvenci, a jsou tedy zajímavé pro laické pozorování, není mnoho. V roce se objevují jen tři nebo čtyři s frekvencí kolem sto meteorů za hodinu. Například Perseidy, které se odehrávají v létě, ale podle Fuchse budou mít lepší podmínky pro pozorování díky tomu, že měsíc bude tou dobou blízko novu.