TÉMA

Pavel Latuško

Běloruský Červený kříž přiznal, že se podílí na odvážení dětí z ukrajinského území

Šéf běloruského Červeného kříže Dzmitryj Šaucov řekl, že se jím vedená organizace podílí na odvážení dětí z Ruskem okupovaných ukrajinských území do Běloruska. Vyvolal tím mezinárodní pobouření, napsala agentura AP, podle níž Ukrajina i běloruská opozice odsuzují převoz dětí z obsazených ukrajinských oblastí jako nezákonnou deportaci. Postup běloruského Červeného kříže vyvolal kritiku z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).
20. 7. 2023|

Lukašenko se neobjevil na ceremonii v Minsku, média spekulují o vážné nemoci

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko se v neděli neobjevil na ceremonii k poctě státní vlajky, která se konala v Minsku. Jak napsala agentura DPA, stalo se tak poprvé po 29 letech. Osmašedesátiletého vůdce zastoupil premiér Raman Haloučanka, což přiživilo spekulace o Lukašenkově zhoršujícím se zdravotním stavu. Ukrajinská média dokonce informovala, že je v nemocnici.
14. 5. 2023|
Reportéři ČT

„Tisíce zadržených a smrt v ulicích“ přiměly Latuška opustit Lukašenkův režim a dát se k opozici

Po měsíci velkých protestů se naděje běloruské opozice na změnu pomalu rozplývají. Lidé neúnavně demonstrují, ale režim je stále častěji zatýká. Reportéři ČT Tereza Engelová a Tomáš Vlach exkluzivně natáčeli s opozičními lídry Svjatlanou Cichanouskou a Pavlem Latuškem, kteří museli svoji zemi pod tlakem výhrůžek opustit.
15. 9. 2020|

Babiš se na summitu V4 odmítl sejít s běloruskou opozicí. Nechce nahrát propagandě

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasil s oficiální schůzkou s běloruskou opozicí na pátečním summitu premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) v Lublinu, kterou navrhlo Polsko. Ve čtvrtek předseda vlády sdělil, že o možnosti začalo polské předsednictví hovořit až v posledních hodinách. Nechce udělat unáhlený krok, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem a nahrál běloruské propagandě. Se členem běloruské opozice se nicméně ve čtvrtek sešel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
10. 9. 2020|