TÉMA

Oldřich Haičman

Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.
24. 7. 2021|

V tornádem poničených obcích bourají hasiči zdravotní středisko i hospodu. Do sbírek již lidé poslali miliardu

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří a tornádem v pátek dopoledne začala první demolice řízená hasiči, jde o bytový dům a zdravotní středisko. V Hruškách zase začali bourat hospodu. K demolici je v postižených obcích určeno podle hasičů zatím kolem 180 objektů, v Hruškách zhruba třetina z nich. Stát také v pátek spustil program kurzarbeitu pro postižené firmy z Břeclavska a také Lounska, kde se koncem června objevil ničivý jev podobný tornádu. To jihomoravské odpovídalo kategorii F4, uvedl Český hydrometeorologický ústav.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 17:15|

V Brně u Anthroposu balí stany. Provizorní centrum pro bezdomovce v sobotu končí

Poslední dny můžou lidé bez domova strávit v centru nedaleko Anthroposu. V sobotu se uzavře. Město ho spolu s dalšími dvěma zřídilo v polovině dubna, aby tam v době pandemie koronaviru mohlo soustředit lidi bez přístřeší. Denní centrum ve Vlhké ulici zůstává v provozu, v židenických kasárnách také.
12. 8. 2020|