TÉMA

Okres Písek

Požár na Písecku je pod kontrolou, ten na Sokolovsku hasiči zlikvidovali

Požár u Jetětic na Písecku, který zasáhl zhruba čtyřicet hektarů lesa, mají hasiči pod kontrolou. Plameny se nešíří, dohašování ale může trvat několik dní. Pět hasičů se při zásahu zranilo, pomáhají tři vrtulníky. Zásah hasičů na Sokolovsku u požáru lesa už končí, po večerní kontrole dohašují poslední menší ohniska.
16. 7. 2023Aktualizováno16. 7. 2023, 22:52|

V Česku přes zimu uhynul rekordní počet včelstev, může se to promítnout do cen medu

V tuzemských úlech uhynul přes zimu rekordní počet včelstev. Za úbytkem stojí hlavně infekční nemoc varroáza, kterou způsobují roztoči. Podle průzkumu Českého svazu včelařů zahubila na čtvrt milionu včelstev, to je víc než třetina všech evidovaných. Uškodily jim taky mrazy v uplynulých dnech. V důsledku by mohl zdražit med.
8. 4. 2023|

Na řidiče čekají objížďky kvůli pokračující stavbě D4 mezi Příbramí a Pískem

Řidiči letos musejí počítat s uzavírkami kvůli pokračující stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Objížďky na ně budou čekat u Milína na Příbramsku nebo u Letů na Písecku. Projekt v letošním roce vstupuje do třetí stavební sezony a řidiči se už projedou po některých hotových úsecích dálnice, informovala za stavební firmy Daniela Pedret.
2. 3. 2023|

Klášter v Milevsku poprvé vystavuje údajný Kristův hřeb. Archeologové zkoumali schránku, v níž ležel

Klášter v Milevsku na Písecku poprvé veřejně vystavil svatý hřeb - vzácnou relikvii, která podle legendy pochází přímo z kříže, na němž zemřel Ježíš Kristus. Hřeb objevili před dvěma lety archeologové v mohutné zdi milevského kostela svatého Jiljí. Od té doby prošel řadou zkoumání a expertíz. Aktuálně archeologové dokončili analýzu zdobené schránky, v níž byl artefakt uložen.
13. 9. 2022|

Patnáctiletá dívka odešla z domova po hádce, policie ji vypátrala

Policie pátrala po patnáctileté dívce z Protivína na Písecku. Z domova odešla v pondělí odpoledne po rodinné hádce. Od té doby o sobě nepodala žádnou zprávu. O pátrání informoval v úterý v tiskové zprávě jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Před 20. hodinou pak na dotaz ČT24 doplnil, že teenagerku se podařilo vypátrat v krajském městě.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 19:47|

V některých obcích občané v září nepůjdou ke komunálním volbám. Chybějí kandidátky

V některých obcích se v září komunální volby konat nebudou. Žádná kandidátka nebyla v řádném termínu podána například ve Všeradově na Chrudimsku či v Ohařicích na Jičínsku. V Nevězicích na Písecku byl nízký počet kandidátů, k volebním urnám tam tak lidé také nepůjdou. Termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev i do třetiny Senátu vypršel v úterý v 16:00.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:18|

Demolice vepřína v Letech začne už příští týden. Vznikne tam Památník holocaustu Romů

V Letech na Písecku začne 22. července demolice bývalého vepřína, v jehož místě stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Vznikne tam Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách. Náklady demolice by neměly přesáhnout 110 milionů korun, které dal na práce stát, uvedla Karolina Spielmannová, mluvčí Muzea romské kultury, které památník vybuduje. Stát vepřín odkoupil před čtyřmi lety. Výstavba památníku bude stát desítky milionů. Část by měly uhradit norské fondy a část stát.
12. 7. 2022|