Požár na Písecku je pod kontrolou, ten na Sokolovsku hasiči zlikvidovali

Události: Požár na Písecku (zdroj: ČT24)

Požár u Jetětic na Písecku, který zasáhl zhruba čtyřicet hektarů lesa, mají hasiči pod kontrolou. Plameny se nešíří, dohašování ale může trvat několik dní. Pět hasičů se při zásahu zranilo, pomáhají tři vrtulníky. Zásah hasičů na Sokolovsku u požáru lesa už končí, po večerní kontrole dohašují poslední menší ohniska.

Lokalizaci požáru na Písecku hasiči vyhlásili v 10:30, požár se již nešíří. Likviduje ho kolem dvou stovek hasičů, zasahuje asi třicet cisteren. „Situace se lepší a budeme k 18:00 stahovat část dobrovolných jednotek. Budeme pokračovat celou noc, nebudeme hašení přerušovat,“ řekla po 16:30 mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Obyvatelé podle ředitele jihočeských hasičů Martina Svitáka v ohrožení nejsou: „Požár se odehrává v lesním porostu, částečně jsou tam meze a vymýcené části lesa, všechno je to v dostatečné vzdálenosti od obydlených částí, od vesnic, případně od táborů nebo chat.“

V sobotu večer hasiči u Jetětic vyhlásili třetí stupeň poplachu. S likvidací požáru jim pomohlo i počasí – i když v noci se zvedl vítr, což mohlo práci ztížit, zhruba v půl sedmé ráno začalo pršet a přišla bouřka, reportoval z místa redaktor ČT Martin Donát.

Situace si vyžádala i výpomoc hasičů Středočeského a Plzeňského kraje. Na místě zasahovaly tři vrtulníky – dva policejní a jeden letecké hasičské služby. Každý z policejních má vak s objemem tisíc litrů vody, hasičský tři tisíce litrů. Vodu berou z Orlické přehrady. V pondělí už zřejmě nebudou vrtulníky potřeba. Na hašení už padly miliony litrů vody.

Podle Svitáka se při zásahu zranili čtyři profesionální hasiči a jeden dobrovolný, zejména kvůli kombinaci horka, vyčerpání a vdechnutého kouře.

Jde o nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Na místě je od neděle asi třicet termokamer, které hasiči využijí pro vyhledávání skrytých ohnisek. Příčina požáru ani výše škody zatím nejsou známé, vyšetřovatelé půjdou na místo v pondělí.

Na Sokolovsku zásah končí

Větší požár se rozšířil také v lese na Sokolovsku, a to i do korun stromů. Místo je těžce přístupné. Karlovarští hasiči v sobotu večer vyhlásili druhý stupeň poplachu.

„Už v jednu hodinu v noci se snížil počet jednotek u zásahu,“ řekl krajský mluvčí hasičů Martin Kasal v neděli ráno. „Od nedělního rána kontrolují termokamerou místo požáru a provádějí dohašení nalezených ohnisek,“ dodal ráno Kasal.

Kolem poledne hasiči oznámili, že z místa už odjíždějí. „Pokud bude vše bez příznaků hoření, místo události si převezme revírník, který by pak zítra odhadl škodu na porostu. Příčina vzniku je v šetření,“ konstatoval mluvčí.

Požár vznikl v sobotu kolem jedenadvacáté hodiny. Vzhledem k pozdní denní době nebylo možné hasit letecky. Hasiči zřídili čerpací stanici pro doplnění požární vody na služebně v areálu sokolovské chemičky.

Podle mluvčího patří požár u Svatavy k letošním větším a náročným zásahům. O něco větší byl zřejmě oheň v lesích okolo Šindelové na Sokolovsku 26. června. Hasil ho ze vzduchu vrtulník. Na zásahu se tam podílelo patnáct jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů. Podobně jako v okolí Svatavy monitorovali celý prostor termokamerou i dronem.

Meteorologové díky dešti snížili výstrahu

Hasiči za sobotu zaznamenali celkem 168 požárů, z toho více než dvě třetiny v přírodě. Dlouhodobý denní průměr je podle hasičů padesát požárů. „Různé lesy, travní porosty, louky, sláma, pole,“ vyjmenovala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Kromě výše popsaných požárů hasiči zasaovali například v Hrdlořezích na Mladoboleslavsku, kde hořely traktor s lisem a pole. Škoda činí čtrnáct milionů korun. Rovněž pole vzplálo u Droužkovic na Chomutovsku, v Dymokurech na Nymbursku zase hasiči řešili hořící balíkovač slámy. Ve Vraném na Kladensku hořel stoh.

V Česku stále platí výstraha meteorologů před nebezpečím požárů, vysoký stupeň však nově přetrvává už jen ve východní části země. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu v západních regionech zmírnil díky nočním a dopoledním dešťům.

Nově tak požáry s vysokým stupněm nebezpečí hrozí v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, na Vysočině, na Jindřichohradecku v jižních Čechách a ve všech moravských krajích. V těchto oblastech riziko klesne na nízké v pondělí po poledni. Od té doby bude na nízkém stupni v celém Česku.

Meteorologové ve výstraze doporučují nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli úsporně hospodařit s vodou. Zemědělcům ČHMÚ radí se při žních domluvit na dohledu s hasiči.

Pro čtyři moravské kraje platí v neděli do večera také výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami. Na Moravě a ve Slezsku mohou tento den podle předpovědi stoupat na 30 až 34 stupňů Celsia, v Čechách by mělo být do 31 stupňů.

Události: Vedra na Moravě (zdroj: ČT24)