TÉMA

Novinářská cena

Novinářské ceny si odnesli Filip Zelenka, Darja Stomatová či tým Aktuálně.cz

Letošní Novinářskou cenu za inovativní žurnalistiku získal tým Aktuálně.cz za mnohovrstvé zpracování tématu dezinformací. Vůbec prvním vítězem kategorie Ekonomická žurnalistika se stal Filip Zelenka ze zpravodajského ekonomického deníku E15 za příspěvek porovnávající prostředí v Česku a Polsku. Novinářskou křepelku pro mladé novináře do 33 let si za reportáže z válečné Ukrajiny odnesla reportérka České televize Darja Stomatová.
6. 5. 2024|

Soud s Krejčířem v JAR byl karneval, Čapí hnízdo začalo jako jízda tryskáčem, říká reportér Jiří Hynek

Radovan Krejčíř s ním vtipkoval, že ho nechá projet v kufru auta. „Myslím, že ty výhružky nemyslel vážně,“ vzpomíná v podcastu Background ČT24 Jiří Hynek na pobyt v Jihoafrické republice, kde sledoval soudní proces s jedním z nejznámějších českých zločinců. Za svou kariéru pokrýval reportér domácího zpravodajství České televize i další dění v českém podsvětí a také významné soudní kauzy. Nejnověji třeba soud v případě dotace pro Čapí hnízdo.
5. 10. 2022|

Reportérka Deníku Referendum jako první Češka získala jednu z Evropských novinářských cen

Česká novinářka a zástupkyně šéfredaktora Deníku Referendum Gaby Khazalová získala jako první Češka Evropskou novinářskou cenu. Ocenění v jedné ze čtyř vyhlašovaných kategorií si spolu s kolegy z dalších zemí odnesla za projekt Města v pronájmu, kterým skupina médií zmapovala vlastnickou strukturu nemovitostí ve velkých evropských městech, jež zasáhla bytová krize. Cenu od roku 2013 uděluje sdružení vlastníků evropských médií.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 19:56|

Reportéři ČT se věnovali upadající svobodě českých médií a získali nominaci na Novinářskou cenu

Práce Reportérů ČT Anety Snopové a Hanuše Hanslíka na osudu českých médií zaujala pořadatele Novinářské ceny. Ti ji zařadili do soutěže o příspěvek, který měl podle diváků za rok 2019 největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů. V anketě je možné hlasovat do 17. září včetně. Cenu uděluje Nadace OSF (Open Society Foundations).
15. 9. 2020|

Česko-německé novinářské ceny počtvrté. ČT zaujala dokumentární sérií o soužití obou národů

Česko-německý fond budoucnosti v Lipsku počtvrté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými příspěvky pomohli porozumění mezi oběma státy. Oceněny byly české i německé reportáže, jejichž autoři informovali „diferencovaně a bez stereotypů“ o dění na opačné straně hranice. Zástupce má mezi vítězi i Česká televize. Režisér Jiří Fiedor zaujal porotu dokumentárním cyklem Česko-německé století.
1. 11. 2019|

Novinářskou cenu veřejnosti získal Ján Kuciak. Se sérií reportáží o něm uspěli i Reportéři ČT

Série Reportérů ČT o Jánu Kuciakovi získala Novinářskou cenu pro nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky. Sám Ján Kuciak získal ve veřejném hlasování česko-slovenskou cenu veřejnosti za článek o italské mafii na Slovensku. Výsledky soutěže vyhlásili organizátoři z Nadace Open Society Fund.
2. 5. 2019|