TÉMA

Michel Hazanavicius

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Začíná festival v Cannes. Zbavil se písmene Z a vyhlíží Top Gun

Ve francouzském přímořském letovisku Cannes začíná 75. ročník filmového festivalu. Po dvou letech pandemie a uzavřených kin hodlají organizátoři rozvinout červené koberce naplno, i když do programu letos zasahuje válka na Ukrajině. O hlavní cenu, Zlatou palmu, usiluje jednadvacet snímků, pozornost je ale upřená i na novinky, které mimo soutěž uvedou Tom Hanks či Tom Cruise. Zástupci české kinematografie, s výjimkou restaurovaného filmu od Věry Chytilové, v Cannes chybí.
17. 5. 2022|

V Cannes soutěží novinky Östlunda, Serebrennikova i Park Chan-wooka

O Zlatou palmu bude v hlavní soutěži festivalu v Cannes usilovat osmnáct snímků. Do výběru se dostaly například nové tituly režisérů Rubena Östlunda, bratří Dardenneových, Park Chan-wooka či Kirilla Serebrennikova.
14. 4. 2022|