TÉMA

Libération

Končí Macronova éra, píše tisk

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii bylo katastrofou pro prezidenta Emmanuela Macrona, kterému hrozí naprostá politická izolace. V reakci na bezprecedentní úspěch krajní pravice v nedělních volbách to píší francouzská média. Podle části z nich skončila Macronova éra, ačkoli sám prezident po volbách v úřadě zůstane. Není jisté, zda se ve druhém kole podaří odvrátit vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN). Řada listů vyzývá voliče, aby ve druhém kole voleb nedopustili vítězství politických extrémů. Zemi patrně čeká období politické nestability, shodují se média.
1. 7. 2024Aktualizovánovčera v 11:54|

Titulní strany deníků i kondolence od Macrona. Francie vzpomíná na Kunderu

O úmrtí Milana Kundery rozsáhle informují mnohé francouzské deníky. List Libération má černobílou fotografii českého literáta na celé titulní straně. „Česko-francouzský romanopisec zemřel v úterý v Paříži ve věku 94 let. Zanechává po sobě dílo prodchnuté svobodou a kousavým humorem,“ napsal deník.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 18:00|

Literární velikán, neúnavný obhájce práva na beletrii, vzpomíná svět na Kunderu

Světová média v rozsáhlých textech vzpomínají na českého spisovatele Milana Kunderu, který žil od roku 1975 ve Francii, kde v úterý ve věku 94 let zemřel. Le Monde ho označuje za „romanopisce existence“ s důrazem na odpor ke slovu spisovatel. Deník Libération píše o Kunderově „nekonečné svobodě psaní“ a připomíná jeho vztah k pražskému rodákovi Franzi Kafkovi. Deník Le Figaro o Kunderově tvorbě píše, že překonala ideologické i filozofické rozpory. O úmrtí literáta informují všechny velké světové agentury.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 22:26|