TÉMA

Krátkodobý pronájem

Společenství vlastníků nemůže stanovami omezit krátkodobé pronájmy, potvrdil Nejvyšší soud

Společenství vlastníků jednotek v bytovém domě nemůže svými stanovami omezit krátkodobé pronájmy jednotlivých bytů, například prostřednictvím ubytovací platformy Airbnb. Nejvyšší soud (NS) potvrdil předchozí právní závěry Vrchního soudu v Praze. Uvedl, že stanovy se musí držet v mezích kompetencí společenství vlastníků. Rozsudek je dostupný na webu soudu.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 14:07|

Padla první pokuta za krátkodobý pronájem v Praze

Pražské úřady uložily pokutu dvacet tisíc korun prvnímu majiteli bytu za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytování hostů přes platformu Airbnb, oznámila radní Prahy pro bydlení Hana Marvanová (za STAN). Podle názoru vedení města musí byty využívané tímto způsobem dodržovat stejná pravidla jako hotely. Magistrát spustil k tématu bezplatnou právní poradnu a prosazuje legislativní změny.
29. 9. 2021|

Krátkodobý pronájem by se měl danit, rozhodl soud. To by mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit, píší HN

Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) a upozorňují, že tento krok může výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com. Finanční správa ČR verdikt soudu uvítala.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 10:31|