TÉMA

Klub českého pohraničí

Sochu pohraničníka na Cínovci zalila rudá barva, vyšetřuje to policie

Nedávno vztyčenou sochu komunistického pohraničníka na Cínovci v Dubí na Teplicku někdo polil červenou barvou. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Případ vyšetřuje policie jako podezření na trestný čin poškození cizí věci. Pachateli hrozí až rok vězení, sdělila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.
4. 10. 2021|

Socha pohraničníka zůstane ve františkánské zahradě, Cheb odmítl žádost o její prodej

Chebské zastupitelstvo odmítlo žádost o odkoupení sochy nazvané Na stráži míru, která zobrazuje pohraničníka se samopalem a psa. Zájem o ni měl bývalý člen pohraniční stráže, který ji chtěl využít jako svůj vlastní pomník. Podle chebských zastupitelů ale bude lépe, když zůstane v lapidáriu ve františkánské zahradě spolu s dalšími sochami oslavujícími osobnosti a instituce minulého režimu.
26. 3. 2021|
Doporučujeme

Klub českého pohraničí plánuje třímetrovou sochu na Cínovci. Stavba takových pomníků je nemravná, míní historik

Zatímco lidé v celém Česku v těchto dnech oslavují svobodu v rámci třicátého výročí sametové revoluce, bývalí pohraničníci by si rádi postavili pomník. Mají přitom na svědomí stovky lidí zavražděných při útěku z komunistického Československa. Socha má vyrůst na severočeském Cínovci. Natáčel o tom Karel Vrána z pořadu Reportéři ČT.
19. 11. 2019Aktualizováno23. 11. 2019, 11:50|