TÉMA

Klouby

„Otékaly mi klouby, rodiče se o mě báli.“ Dnes lze hemofilii díky léčbě zvládat

Spontánní krvácení nebo také nadměrná a častější tvorba modřin může znamenat, že člověk má hemofilii. Jde o vrozené dědičné onemocnění, při kterém se pacientovi nesráží krev. V Česku žije s hemofilií zhruba tisíc lidí. Díky moderním lékům ale mají možnost žít téměř bez omezení. Odborníci také u příležitosti Světového dne hemofilie upozorňují, že pacienti mohou intenzivněji krvácet, a to například při úrazech a nehodách nebo při přerušení terapie.
17. 4. 2026|

„Přestala jsem úplně chodit.“ Revma může změnit život i ve čtrnácti

Způsobuje bolest, která ovlivňuje pacienta v jeho každodenním životě. Artritida je často nazývána „neviditelnou nemocí“, která si nevybírá a může postihnout kohokoli a v jakémkoli věku. Existuje několik typů tohoto onemocnění, jedním z nich je i revmatoidní artritida. Její příznaky mohou přicházet a odcházet.
10. 10. 2025|

Přibývá kopií biologických léků. Roste tak šance pro pacienty se zánětem střev a kloubů

O tisíce se rozšířil počet pacientů se záněty střev nebo kloubů, kteří dostávají moderní biologickou léčbu. Na trhu přibývá levnějších a stejně účinných kopií originálních léků, jimž končí patenty. Za poslední tři roky to přineslo úsporu šest miliard korun.
24. 5. 2021|
Načítání...